NILS POPPE i lustspelet "Min syster och jag" / 1980
På trettondagen är det plats för skratt i TV. Då dyker Nils Poppe upp
som Fabian Filosel i lustspelet "Min syster och jag".


Putte Bolster, Amadeus Propp, Pappa Perichon, Calle Pettersson...Om det är något Nils Poppe, 71, tyckt riktigt illa om här i livet så är det TV. Bränd som han blivit. Men han var inte sämre karl än att han kunde ändra sig. Så när skohandlare Filosel dyker upp i rutan i kväll är det den femte Poppe-figuren på Fredriksdal som TV visat. Och absolut en av de roligaste.

Fabian Filosel når väl inte samma bländande höjder som salongshumoristen Amadeus Propp gjorde i "Fars lille påg", men den farsen innehåller ju å andra sidan också något av de festligaste Poppe någonsin gjort: en Hamlet-monolog av otroligt slag. Ni minns kanske hur stockholmspubliken reagerade på Amadeus under gästspelet på Maxim: varenda kväll skrattade de loss på de fastskruvande bänkarna!  Och skrattfest lär det bli på trettondagen igen i de svenska hemmen! Det har Poppe vant oss vid nu fyra gånger i rad i TV.

TVEKSAM POPPE
Men det tog tid innan han kom dit, i TV-rutan. Bengt Roslund, TV-producent i Malmö, som står för kvällens sändning av "Min syster och jag" och som gjort tre av de andra fyra också, säger det inte rent ut. Men inte var det lätt att övertala Poppe. "Fars lille påg" var det aldrig tal om att TV skulle få sända. Men så veknade Poppe och lät Bengt Roslund och hans gäng dra in på Fredriksdal några sommarkvällar och fånga "Oskulden från Mölle". När Poppe såg hur fint malmögänget löste den uppgiften blev det klartecken för "Fars lille påg" också. Det är den enda som spelats in inomhus.

För lustspelen ska ses utomhus och det är den utomhuskänslan som Bengt Roslund försöker förmedla när han i kväll tar TV-publiken med sig in bland häckarna på Fredriksdal.
    - Det är alltid svårt med närvarokänslan vid sådana här transmissioner. Men Fredriksdal är en sån fin teater med häckar. Där har publiken lättare att ta till sig stämningen.

Skrattfest och succé - det har varit sommarpublikens omdöme varje år. TV-publiken tycks inte vara sämre. Eller vad ska man säga om de norrlänningar , som sen de en gång sett Poppe på Fredriksdal i TV, nu varje år åker ner för att se honom  på friluftsscenen. Dan efter tar de flyget eller tåget hem igen... Och visst är det fem festliga figurer han presenterat:
¤ Det började med hans hunsade, men slagfärdige bokhållare Putte Bolster i "Oskulden från Mölle" och hans platoniska förhållande till kvinnorna, en något annorlunda typ som Poppe förde in på Fredriksdal, liten, luggsliten med pincené. Och som i ett omtöcknat ögonblick skryter om en romans med Gloria Swanson. Paniken blir fullständig när den sköna dyker upp i Mölle.

AMADEUS PROPP
¤ 
Det fortsatte med Amadeus Propp i "Fars lille påg", den vildaste och fräckaste av alla fem figurerna. Bondkomikern och salongshumoristen är på jakt efter sin okände far och hamnar mitt i spenaten med massor av utklädslar och förvecklingar. Poppe gick fram som en tornado på scenen.

PAPPA PERICHON
¤
 Som Pappa Perichon i "Fantastiska pappa" var han mera nerdämpad, en parisisk vagnmakare med skön hustru och söt dotter om vilken två rivaler slåss. Vilket pappa Perichon inte är sen att utnyttja till egen fördel som den obildade bracka han är.

CALLE PETTERSSON
¤
Fröhandlare Calle Pettersson dyker upp i "Hjälten från Öresund". Det är en Don Juan och gammal bock som till råga på allt av misstag blir utpekad som hjälte, en situation som den gamle bocken inte är sen att dra nytta av. Mer släkt med Groucho Marx än här har Poppe aldrig varit...

FABIAN FILOSEL
¤
Och så Fabian Filosel, född Bom, skohandlare i Ralph Benatzkys farsoperett "Min syster och jag". Det är en lång föeställning och Poppe låter vänta på sig. Det tar drygt 50 minuter innan han dyker upp. Det kan låta långt för Poppe-fantasten, men man får under tiden uppleva något så ovanligt som ett rejält genombrott. Det är Hans-Peter Edh från Uppsala stadsteater som slår igenom inför sommarpubliken med dunder och brak som den unge musikläraren och mannen av folket.

För det är ju det det handlar om - kvinnan av börd och mannen av folket. Och hur de får varandra genom en skoaffär i Paris, det skildras i massor av sång och åtskilliga vilda gags. Poppe gör naturligtvis inte utan skäl tillägget "född Bom" till rollgestaltens namn. Alla ni som sett filmerna känner igen jaquetten, de randiga byxorna, käppen, prickarna under näsan i stället för mustaschen osv. I en av farsoperettens finaste scener leker Poppe med en 10 000-francsedel framför kassaapparaten. Så lekte Chaplin med jordgloben i Diktatorn. Gösta Ekman, den äldre, gjorde Filosel på 30-talet. Han upplevde skohandlaren som en ren Chaplin-figur. Charlie och Fabian Bom - här möts de i en och samma person: Nils Poppe!


Nils Poppe som Fabian Filosel - en av de roligaste gubbar han gjort på
Fredriksdals scen. Här tillsammans med Berit Carlberg.

-----------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET/TV ¤ Den 3 januari 1980


Kommentarer
Postat av: Kaj

Vilken trevlig artikel om Poppe. Jag drömde mig tillbaka till ljuva sommarkvällar på Fredriksdalsteatern./Kaj

2012-02-06 @ 08:21:08
Postat av: Roger

Önskar jag kunde säga detsamma. Men det var genom TV:n som jag såg Poppes uppsättningar. Klart att det skulle varit bättre att få uppleva honom live./Roger2012-02-06 @ 10:59:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0