Agnetha Fältskog i "Jesus Christ Superstar" / 1972
Jesus och Maria Magdalena - Agnetha Fältskog och Peter Winsnes.


Efter futtiga 180 timmars repetitioner på futtiga 18 dar (!) är så den svenska versionen av Jesusoperan klar för premiär i dag, fredag, i Scandinavium i Göteborg. Succén är given redan på förhand och det är inget snack om att detta är årets svenska musik- och teaterhändelse. Redan 10 dar innan premiären hade man sålt biljetter för 1,2 miljoner eller 60 000 av 75 000 biljetter! Till och med garvade publikkännare som Lasse Schmidt m fl baxnade över den fantastiska efterfrågan på biljetter. Samtidigt kunde man dock gnugga händerna extra varma - nettovinsten för de 10 dagarna i Göteborg inbringar nämligen vid fullsatta hus omkring 500 000 svenska riksdaler...


Det gick faktiskt åt mer hostmedicin än läsk under repetitionstiden.
Här serverar Jesus - Peter Winsnes, Herodes - Örjan Ramberg.

Men nu är det inte biljettraseriet det enda fantastiska med den svenska uppsättningen av denna fantastiska rockopera. De 50 ungdomar - flertalet av dem har aldrig uppträtt offentligt förut - som efter en veckas nervigt påfrestande uttagning antogs till rollerna, har jobbat fram föreställningen under mycket svåra förhållanden. Repetitionstiden har varit mycket kort och därför mycket hektisk - i Köpenhamn repeterade man t ex dubbelt så länge. Lokalproblemen har också gjort sitt till - kalla och dragiga Mässhallen hade bara ett plus - det stora utrymmet.

Först fyra dar innan premiären fick man så tillträde till Scandinavium, förstärkaranläggningen och all ljusteknik. Förstärkarbygget är f ö ett kapitel för sig. Det är detsamma som den amerikanska Jesus-uppsättningen använde sig av under sitt turnerande och är laddat med hela 1500 kilowatt och har uttag för inte mindre än 40 högtalare. Ett annat problem var den förkylningsepidemi som drabbade ensemblen. Jesus - Mölndalsgrabben Peter Winsnes, f d Spotnicks, tappade t ex rösten helt under ett par dar och samma sak hände Judas - Arne Jansson. Däremot klarade sig Agnetha Fältskog undan alla stygga baciller - kanske kan hon tacka vanan från folkparkernas utomhusscener för det. Den andra Magdalenan - Titti Sjöblom, klarade sig också undan alla stämbandstrubbel.


Titti och Agnetha har jobbat sida vid sida med sina Magdalenor - inget
rivaliserande här inte!

Om det måhända var nån som trodde att de båda rivalerna om den kvinnliga huvudrollen skulle uppträda som katt och hund gentemot varann trodde vederbörande helt fel. Agnetha och Titti har nämligen stöttat varann på ett helt underbart sätt. Ofta har de dragit sig undan i en vrå för att gemensamt lösa besvärliga saker och för att snacka igenom alla småproblem som dykt upp. Båda är också eniga när de säger:
    - Det här är det roligaste och mest lärorika jobb vi nånsin haft. Allt är toppen och nu väntar vi bara på att ridån ska gå upp...


Titti slök med glupande aptit en rågad tallrik med pyttipanna -
men så har hon verkligen fått jobba för brödfödan eller tio
timmar om dan...

-------------------------------------------------------------------------------
HÄNT I VECKAN ¤ Den 18 februari 1972


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0