Anette Records - Lidköping

Musiksnillet Einar Svenssons bolag Anette i Lidköping, hade i sitt stall inte enbart dansband, utan även lite mer "främmande fåglar" som Anders Nelsson, musiker från Hong-Kong, till norska näktergalen Hanne Krogh. Hanne var ju tillsammans med Elisabeth Andreassen med i Bobby Socks, som vann Eurovision Song Contest 1985, med låten "La det Swinge". I Anette-stallet fanns också Runo "Lanthandlarn" Sundberg och även sångaren och låtskrivaren Ray Cedrik, som Einar hade ett fruktbart samarbete med. Vad Hanne Krogh beträffar, så gjorde hon 1971 singeln "Lyckan e´" på Anette. En uppgift som jag faktiskt ramlade över häromdagen.
 
Vad som tilldrog sig mitt extra intresse, var uppgiften om att Anette 1968 släppte en singel med Anders Nelsson från Hong-Kong. Nelsson föddes i USA 1946 av svenska föräldrar. Men flyttlasset gick senare vidare till Hong-Kong. Där gjorde sig Anders Nelsson känd som en duktig musiker i olika lokala band. I mitten av 60-talet flyttade Anders Nelsson till Sverige för att fullgöra sin militärtjänst. Vid den tidpunkten gjorde Einar Svensson en skivinspelning på sitt bolag. Anders Nelssons tid i Sverige blev dock kortvarig. Han reste senare tillbaka till Hong-Kong där han förutom musiken även etablerade sig som skådespelare. Han kom att medverka i en film med Bruce Lee, "The Way Of The Dragon" inspelad 1972. När Bruce Lee upptäckte att Anders Nelsson var gitarrist och sångare, ville han prompt att Anders skulle ta gitarren med sig in i filmstudion. Bruce Lee hade ännu ett önskemål; att de tillsammans skulle framför "Guantanamera". Nelsson berättar, att Lee vill sjunga låten hur många gånger som helst, så att det hela började bli en aningen jobbigt. När Bruce Lee avled 1973, så skänkte Anders Nelsson sin gitarr till ett Bruce Lee-museum.
 
Anders Nelsson var förutom sångare och musiker, också en flitig låtskrivare, kompositör och programledare i TV. En man med många strängar på sin lyra. Precis som skivbolagsdirektören Einar Svensson härhemma i Sverige.
 
Anders Nelsson. Efternamnet stavas med ett extra S.
 
Anders Nelsson, stående t.v. med sin grupp The Kontinentals 1965.
 
Anders Nelsson.
 
The Kontinentals en populär grupp i Hong-Kong med svensken Anders Nelsson.
 
Anders Nelsson idag.
 
1969 gjorde Christers skivdebut på Anette Records i Lidköping.
 
Christers som var hemmahörande i Kinna blev ett populärt band under 1970-talets
dansbandsvåg.
 
Autografer...
 
Ytterligare en utgåva från Anette.
 
1968 släppte Ray Cedrik sin singel
på Einar Svenssons Anette.
 
Hanne Krogh 1971 på Anette.
 
Berth Idoffs 1967 på Anette Records.
 
Jan Öjlers gjorde sina första skivinspelningar på Einars Anette.
 
Jan Oscarsson, sedermera Öjler i efternamn.
 
Runo Lanthandlarn Sundberg tillhörde även han "Stall-Anette".
 
Här skulle det ha kommit mera bilder. Men som förra gången så vill inte datorn ladda ner några fler.
 
Roger.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0