PUTTE WICKMAN

 
 
Har gjort rekordsnabb karriär.
 
Få svenska jazzmusiker ha väl gjort en så rekordsnabb karriär som klarinettisten Putte Wickman. Endast ungefär ett år efter det han helt började ägna sig åt musiken, blev han medlem av den "elitorkester", som tidningen Expressen lät en samling experter nominera. Men så är också Putte en ovanligt begåvad klarinettsolist med bra ton, god fantasi och den rätta känslan för jazz. Det var genom att lyssna på Benny Goodman som Putte fick intresse för klarinetten, vilken han lärt sig spela genom självstudier. Man kan också spåra Goodman-influens i hans spel, men hans stil är ändock personlig.
 
Lille lugne, försynte och prydlige Putte Wickman är från Borlänge, men han föddes i Falun (1924), där han dock inte stannade mer än ett par år. Liksom många andra pojkar fick han, när han var sex år, börja lära sig spela piano och han tog lektioner och tränade flitigt på detta instrument tills han var sexton år. Då kom helt oväntat hans fader och presenterade honom en klarinett och sedan blev det inte mycket intresse över för pianot. Han var dock känd som pianist och blev engagerad som sådan i Torvald Mattssons orkester. Tredje kvällen han spelade med orkestern hade han klarinetten med sig med den påföljd, att Mattsson skaffade sig en annan pianist.
 
Hösten 1942 bildade några ynglingar ur denna orkester en ny orkester under violinisten Andy Erikssons ledning för att vara med i Orkester Journalens orkestertävling och då var naturligtvis Putte med. Putte gick på den tiden i läroverk i Stockholm, men han for varje lördag upp till Borlänge för att repetera med bandet, som blev så bra att det segrade i tävlingen. Då fick Putte riktigt smak för att spela och slutade skolan, när han hade endast två månader kvar till studenten. Han vikarierade en tid i Charles Normans orkester och sommaren 1944 fick han ersätta inkallade Kalle Löhr i Hasse Kahns band på Strand i Båstad..
 
Till hösten samma år försäkrade sig Arthur Österwall om Putte Wickmans medverkan i sin nybildade orkester med engagemang på National. Våren 1945 var Putte mogen för ett års militärtjänst, varför han sedan dess inte haft tillfälle göra sin pipa hörd så ofta. För närvarande är han emellertid engagerad till Miff-Törners band på Avalon, men kan inte vara med annat än lördagar och söndagar.
-----------------------------------------------------------------
ORKESTER JOURNALEN ¤ December 1945. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0