"Landstinget bryter mot lagar och avtal" / 1987

Norrbottens läns landsting bryter mot lagar och avtal!
Det gör man genom att låta ca 140 personer på Furunäsets sjukhus gå som vikarier när de egentligen skulle ha fast tjänst.
    - På det sättet blir det vikarierna som får bära kostnaderna för avvecklingen, säger Stig Åkerlund, ordförande för Kommunal vid Furunäsets sjukhus.
 
Stig Åkerlund, ordförande för Kommunal vid Furunäsets sjukhus i Piteå, tycker det är
upprörande att landstinget bryter mot lag och avtal.
 
Kommunal har gått till storms mot arbetsgivaren, landstinget. Stig Åkerlund skräder inte på orden när han berättar om förhandlingarna med landstinget. Om hur besviken han är på de inblandade.
    - De verkar tro att jag ska förhandla bort avtalsrätten för våra medlemmar, säger han och skakar på huvudet åt hela härvan.
Stig Åkerlund, är upprörd över at landstinget bryter mot lagar och avtal. Han tycker det är politiskt generande för alla landstingspolitiker att inte ordna upp problemen.
    - Det är ju ingen konst att avveckla en stor arbetsplats om facker går med på at köra över medlemmarna. Och det vill arbetsgivaren vi ska göra.
 
Tuffa linjen
Men Kommunal (SKAF) kommer aldrig att ge sig, enligt Åkerlund.
    - Vi går den tuffa linjen och kommer vi inte överens går vi till arbetsdomstolen, säger han bestämt.
Det hela handlar om att det idag finns ca 140 vakanta tjänster vid Furunäset. Tjänster som aldrig tillsätts utan som vikarier får gå på år efter år.
    - Vikarie ska man vara den tid som åtgår att tillsätta tjänsten och det är enligt avtal tre till sex månader. Inte som det är på Furunäset, där det finns människor som varit vikarier i 17 år.
 
Orättvisa
    - Vi har människor som går på vikariat och är 60 år. Hade det varit fast anställda hade de nu fått pensionserbjudande, berättar Åkerlund.
    - Det är den orättvisan vi vill rätta till.
Landstinget erbjuder Kommunal 68 tjänster, vilket baseras på slutbehovet de har 1995 enligt avvecklingsplanen. Men det går Kommunal inte med på.
    - Vi hävdar lag och avtal med kraft.
 
Dödläge
När inte Kommunal ville gå med på arbetsgivarens förslag hotade man med att säga upp alla så fort de 140 tjänster som facket kräver fått fast tjänst.
    - Hur det än blir kan vikariesituationen aldrig bli sämre än vad den är i dag. Om än medlemmarna bara får fast anställda en vecka så får de ju åtnjuta avvecklingsförmånerna. Som det nu är kan de skicka hem folk utan att det kostar något.
Stig Åkerlund har blivit anklagad för att vara militant i sitt nit för medlemmarna.
    - Det tar jag som positiv kritik. Jag tror på facket och vill bevaka människors intressen.
 
Om hur det går för Kommunal återstår att se. Förhandlingarna har överförts från lokal till central nivå, men förhandlingarna kärvar och när detta skrivs råder dödläge.
---------------------------------------------------------------------------------------
NORRBOTTNINGEN ¤ Den 25 juni 1987.
 
Stig Åkerlund var min chef mellan 1977-1986. Stig gjorde ett otroligt bra jobb i sitt fackliga arbete, när han ställde sig upp och försvarade sina medlemmar i den konflikt som då rådde. Han var enormt påläst, och gick in i detta med ett enormt självförtroende, vilket gagnade oss alla. /Roger
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0