Johan Lundberg i Hällan: "Inte är livet slut vid 80!"

Johan Lundberg, Hällan, Älvsbyn.
 
Johan Lundberg, Hällan Älvsbyn - före detta hemmansägare, nämndeman, kommunalman och mycket annat - är en pigg 80-åring, rak i ryggen och med pojkglimten i sina livligt spelande ögon. Men så har han praktiskt taget aldrig varit sjuk. Några få dagar har han vistats på lasarett för observation. Och än i dag är det full fart i arbetet, vad han än företar sig. Under våren har han bl a sysslat med att klyva ved för kommande vinters behov.
    - Visst har jag haft god hälsa och känner mig frisk och stark, trots mina 80 år, säger han. Och har man hälsan, ja då är livet roligt att leva även på ålderns dag. Då blir allting trivsamt, arbete och pyssel, små ensamma stunder och inte minst pratstunder med anhöriga och vänner.
 
Johan Lundberg kan se tillbaka på ett väl förättat värv. Det är mycket han hunnit med från det han som barn hjälpte fadern med jordbruksarbetet hemma på gården i Hällan. Det kan nämnas att till i fjol satt han som valnämndens ordförande i Nystrands valdistrikt. Dessförinnan hade han även gjort en betydande kommunal- och föreningsinsats. Som 15-åring kom Johan för första gången från hemmet i skogsarbete. Det var skogarna efter Lule älv han var med om att driva ut, körde timmer första vintern och var huggare de två följande vintararna. Nautans kopparfält i Gällivare var en annan arbetsplats han sökte sig till som 18-åring och då arbetade han till dess gruvdriften lades ner.
 
Arbetsstrejkade
    - Det var 1907 som vi kom i konflikt med arbetsgivarna för kopparfältet, säger han. Lönerna var små, arbetsförhållandena var under all kritik, och till slut bröt det hela ut i öppen konflikt. Arbetsgivarna svarade med lock-out, och slutet på det hela blev att kopparfältet lades ner. Men Lundberg var inte ställd mot väggen för det. Samma år gifte han sig med Ida Danielsson och flyttade hem till Hällan för att åter ge sig ut i skogsarbete. Ett par år senare övertog han sin faders hemman, som han och hans idoga hustru kom att bruka under en lång följd av år. Där föddes också makarnas sju barn. När hustrun 1945 gick bort överlät han hemmanet till yngste sonen, Evert och bor sedan dess hos honom och hans hustru Elsa. På sitt jordbruk lade Johan Lundberg ned en berömvärd odlarmöda. Han nöjde sig inte bara med faderns hemman utan utökade med ytterligare 12 hektar mark.
    - Visst var det arbetsamt både för mig och min hustru. Jag hade också annat förvärvsarbete, och oftast var det bara på "fritiden" som man fick ägna sig åt jordbruket. Men det var en stor tillgång, inte minst under krigsåren - särskilt det första världskriget - då det annars var ont om livsförnödenheter. Svälta har vi aldrig behövt göra.
 
Kommunalt engagerad
Johan Lundbergs intresse för det politiska och sociala livet kom tidigt till uttryck. Liksom så många andra av sin generation tillhör han arbetarrörelsens pionjärer, de som från början byggde upp rörelsen ute i bygderna och i socialdemokratin fann en plattform för en samhällsinsats. Hans kunnande kom också at tas i anspråk inom arbetarkommunen och i det kommunala arbetet. Under flera perioder tillhörde han odelade Älvsby sockens kommunalfullmäktige, satt med i fattigvårdsstyrelsen, barnavårdsnämnden och kristidsnämnden, och var som redan nämnts till i fjol ordförande i valnämnden. Han har också varit nämdeman i 18 år. Trogen sin ungdoms ideal har han också under alla dessa år med lust och iver deltagit i partiets valarbete, medveten om vad det gjort för att föra utvecklingen framåt och ge människorna allt bättre och bättre levndsbetingelser.
 
Nu njuter Johan Lundberg av en betydligt lugnare tillvaro, även om han trivs bäst när han har något att syssla med. Vedhuggning och annat arbete tycker han är enbart trivsamt. Och genom årens många vedermödor har han bevarat sin ljusa livssyn, sin starka tro på utveckling och framåtskridande. På söndag fyller Johan Lundberg 80 år. Anhöriga och en stor vänkrets gratulerar honom varmt och hjärtligt.
------------------------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Lördagen den 14 augusti 1965.
 
FAKTA--------------------------------------------------------------------------
 
Johan Lundberg som var född 1885 avled året efter sin 80-årsdag, 1966.
Artikeln om Johan Lundberg, skrevs av John Öquist, redaktör på Piteå-Tidningens
Älvsby-redaktion. John Öquist brukade för jämnan, underteckna sina alster med
"QUIST".
 
Roger-----
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0