COOL CANDYS återuppstår

 
När det begav sig. Stående mitt i bakre raden syns Einar Svensson
som startade bandet 1950. T.v. om Einar Svensson ses Karl-Arne Andersson,
t.h. Sven-Eric Gissbol. Främre raden, fr v Gunnar Wahlgren, Carl-Ivar Ivarsson
och Arne Nathansohn.
 
1994 slutade det kända dansbandet Cool Candys från Lidköping att spela. Nu återuppstår bandet, men nu i det lilla samhället Strömsund i norra Jämtland.
 
Cool Candys bildades 1950 av trummisen Einar Svensson och bandet nådde stora framgångar, främst på 1960-talet. Jämtgubben, Muckartwist och Göta kanal är bara några av bandets alla örhängen. Sättningen var två tenorsaxofoner, klaviatur, bas och trummor. Man hade ett eget sound där saxarna ofta hade en framträdande roll i musiken. Cool Candys blev ett av landets första och då största dansband.
 
Einar Svensson, som avled 1972, registrerade också namnet hos Patent- och registreringsverket, PRV, och namnet Cool Candys fanns i familjens ägo fram till 2004. Sedan släpptes namnet fritt.
    - Vi måste ha glömt att omregistrera namnet, men fick inget meddelande om detta, säger Einar Svenssons son, Michael Ellgren.
    - Detta är ju ett namn som min far hittade på och som mina mamma, Lillan Ellgren, har vårdat ömt.
Michael Ellgren vill dock inte lägga någon skuld på de som nu tagit namnet och registrerat in detta hos PRV. Han och hans mor tycker dock att PRV borde ha stött på en gång extra.
    - För vår del kan de kalla sig Cool Candys, men vi ville absolut ha kvar rätten till namnet. Det är en familjeklenod, säger han.
 
 
Ny ägare till namnet Cool Candys är en ekonomisk förening i Strömsund i Jämtland som heter Syrinx flöjt och gitarr i Strömsund. Bakom namnet döljer sig några musikintresserade äldre herrar, varav en varit sångare i det gamla Cool Candys, strax innan bandet lade saxofonerna på hyllan. Han heter Berndt Norrman. En annan av dem är Jan Rönngren, som är musiklärare i Strömsund.
    - Jo, jag träffade Berndt Norrman som bor här och i samband med en lokal föreställning spelade vi gamla låtar och det blev bland annat några gamla låtar av Cool Candys, berättar han.
    - Vi tände till på detta och tänkte att vi skulle börja spela gamla Cool Candys-låtar, så nära den gamla sättningen som möjligt.
De ville också använda sig av namnet och när de förra året såg att det var ledigt passade de på att registrera namnet, som lagat ledigt i nästan tio år.
    - Nu ska vi träna upp oss att spela exakt likadant som Cool Candys gjorde en gång i tiden, säger Jan Rönngren.
    - Vi har fått hjälp av Håkan Ljungqvist från Lidköping, som en gång i tiden spelade med originalbandet och Berndt Norrman kommer att vara med. Vi vill ha fram exakt samma sound som det gamla bandet hade.
 
De har dock inga ambitioner att göra jättesuccé och har ännu inte spelat inför publik, men det blir premiär i november i år i Strömsund.
    - Det här är bara en kul grej och faktiskt något av det roligaste jag har gjort.
    - Vi tar upp det gamla soundet från Cool Candys och hoppas att vi inte trampar någon på tårna för detta, säger han.
Och visst, Jämtgubben är ju från Jämtland och nu finns musikerna på hans hemmaplan.
---------------------------------------------------------------------
NLT ¤ Måndagen den 7 april 2014.
 
PS. Tack för urklippet, Arne Nathansohn.
/Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0