John Harrys i älgolycka /1974

En dag i februari 1974 ringer min pappas bror Sven hem till oss. Han frågar min mamma hur jag mår. Min mor säger lite undrande att "Jo, nog mår Roger bra". Han ville veta eftersom han läst i Norrbottens Kuriren att John Harrys orkester råkat ut för en svår bilolycka i norra Bredåker två mil utanför Boden. Min mor upplyser Sven att jag precis slutat och börjat i en helt annan orkester. Älgolyckan inträffade lördagskvällen den 16 februari omkring klockan 20:00. Lördagen den 16 februari 1974, satt jag bakom trummorna i Rolf Åhmans orkester när vi spelade på Kaskad i Kalix. Kvällen innan hade vi spelat på Forum i Luleå. Jag kommer inte ihåg när jag fick reda på det som inträffade. Men det måste ha varit under söndagen eller måndagen.
 
Urklippen som följer har jag lånat av Janne Höglund, som följde med i olycksbilen den här ödesdigra aftonen. Förutom Jan-Olof så fanns gitarristen Leif Gran och trummisen Ulf Degerman med. Så även Harry Berglund med hustru Vivan. Det var Harry som blev mest illa åtgången. Texten kommer från Norrbottens Kuriren, så även bilderna. Två bilder har jag lånat från NSD.
 
ORKESTERBIL I ÄLGKROCK TRE ÄLGAR DÖDADES
 
En hel älgflock raderades ut vid trafikolyckan på lördagskvällen.
I bilen som demolerades mycket vid de våldsamma krocken
satt fem personer. Harry Berglund fick ansiktsskador och vårdas
nu på Centrallasarettet i Boden.
 
Fem personer fördes till sjukhuset efter en våldsam kollision med en älgfamilj i norra Bredåker, två mil norr om Boden på lördagskvällen. Tre älgar dödades och en skadades. Det var orkesterbilen med John Harrys orkester från Älvsbyn som krockade, svårast skadad blev John Harry (Harry Berglund, Älvsbyn) som slungades i vindrutan och fick stora skärsår i ansiktet. De övriga i bilen ådrog sig bara mindre blessyrer.
    - De hade otrolig tur, säger polisen. Smällen blev fruktansvärd.
En av älgarna slungades omkring 40 meter framför bilen. Två av dem åkte över biltaket som helt trycktes ihop. Det är den svåraste älgolyckan i Boden området som hänt. Älgarna utgör nu ett livshot för bilisterna. En rad olyckor har inträffat i Boden området med älgar. Bland annat har tåget på kort tid kört på 5-6 älgar.
    - Det gäller verkligen att se upp, säger polisman Lorenz Ekman.
 
Farligaste tiden är från skymningen tills älgarna lägger sig vid 22-23-tiden. Genom djupsnön söker de sig ut på vägarna. Det blir också mer renar på vägen.
    - Orkestern var på väg till GDV i Vuollerim för en spelning på Folkan där 300 personer väntade. Detta berättar föraren Ulf Degerman, 29, Piteå, som den här kvällen ryckt in som trumslagare. I bilen åkte också Harry Berglund, Nybyn, Älvsbyn hans hustru Vivan, samt basisten Jan-Olof Höglund och gitarristen Leif Gran.
 
MEDVETSLÖS
Harry Berglund som satt fram, åkte i vindrutan och slogs medvetslös. Han fick stanna på lasarettet för vård. Han har ansiktsskador, men enligt uppgift utom fara. De övriga fick bara blessyrer och fick lämna lasarettet på kvällen.
    - Det var hemskt, jag hade ingenstans att ta vägen med bilen, säger Ulf Degerman. De kom springande mot oss spridda över vägen, och det fanns ingen chans att stanna. Det var halt. Ändå försökte vi se upp. Satt just och talade om att det fanns gott om djur på vägarna.
 
En bil som man mötte just före olyckan blinkade varnande när orkesterbilen kom med halvljuset på.
    - När jag bromsade och slog på helljus var älgarna inpå oss. Sedan bar det iväg in i snödrivan efter smällen.
Den tunga bilen med släp slog som en bomb i älgflocken. Tre älgar dödades genast. Den fjärde som skadades söker man spåra.
 
Harry Berglund fick ansiktsskador vid olyckan.
 
Bilen med släpet slog in som en bomb i älgflocken.
 
Olycksbilen blev svårt ramponerad. Taket skalades av när en av älgarna
flög upp på taket.
 
NÄRA EN OLYCKA TILL
Det var ytterst nära att ännu en svår olycka inträffat i samband med älgpåkörningen. En bil kom från andra hållet - norrifrån - och såg inte en älg som låg på vägen. Hans bil slog i älgen och snurrade runt på vägen, men turligt nog kom inget möte. Det var också nära han snurrat mot orkesterbilen.
----------------------------------------------------------------------------
KURIREN & NSD ¤ Måndagen den 18 februari 1974.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Seija o Janne Höglund

Tummen upp för din Blogg.....

2014-04-09 @ 23:58:37
URL: http://samlingar.de

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0