Då tystnade musiken

Tre av de sex medlemmarna i Kjell-Bertils, fr. v. Robert Öberg,
Bertil Granberg och Allan Lundström på Norrmalmias scen,
lördagskvällen den 13 januari 1979, när musiken tystnade.
 
Strax efter klockan 21 i Norrmalmias B-hall i Piteå: Kjell-Bertils orkester har just spelat upp första danslåten. Plötsligt tystnar högtalarna och allt blir så mörkt, så mörkt och allt det här händer inom loppet av några minuter. Så småningom är Norrbotten strömlöst, Västerbotten stora delar av övriga Norrland, Skåne och övriga delar av Sydsverige. Även neonljusen i Köpenhamn slocknar. Tågen stannar och kraftverket i Boden är nära att braka samman pga brist på ström!
 
Dammluckorna går inte öppna - de drivs av elmotorer. TV-apparaterna svartnar, kaffebryggarna strejkar och restauranggästerna får äta kall mat. Industrierna stannar. Enbart vid Lövholmens pappersbruk kostar el-stoppet 250.000 kronor. En stamledning mellan Skellefteälven och Ångermanälven slutar fungera med ett långvarigt driftstopp som följd. Värst drabbades övre Norrland där stora områden blev strömlöst i tre timmar eller mer. Åtskilliga orter i södra och västra Sverige samt Stockholms södra förorter förlorade strömmen i mellan tjugo och fyrtio minuter.
 
Felet inträffade exakt klockan 20:42 kort senare lades hela Norrbotten, Norra Västerbotten och orter i Skåne, Småland, Västergötland, Bohuslän, Värmland samt södra stor Stockholm i mörker. Även Köpenhamn och stora delar av Själland och Loland-Falster i Danmark drabbades av ett halvtimmes långt strömavbrott. I Norr- och Västerbotten började man få igång de lokala distrubitionssystemen vid 23-tiden. Klockan 23:30 var så gott som all elförsörjning återställd.
 
 
 
 
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Måndagen den 15 januari 1979.
 
PS. Själv så spelade jag i Luleå när strömmen försvann. Instrumenten var uppställda, gitarrerna, bas, saxofon var stämda. Vi skulle just precis kliva upp på scenen, då hände det. Efter ca en timme så beslutade dansarrangören, för att ställa in dansen. Lite snopna åkte vi hem i vår orkersterbuss genom ett nattsvart Luleå, Älvsbyn och Piteå. Vid denna tidpunkt var jag trummis i Rolf Åhmans orkester.
 
Om jag inte är fel underrättad, så lyckades kollegarna i Kjell-Bertils "skrapa" ihop en kontrabas, och med Allan Lundström vid tenorsaxen, Bertil Granberg med altsaxen och Ulf Degerman bakom trummorna, så fortsatte man dansen - i alla fall så gjorde man ett gott och tappert försök.

 /Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0