Go´bitar ur Cool Candys repertoar

Häromdagen landade ett brev i min postlåda. Inuti brevet fanns ett tidningsurklipp som Arne Nathansohn skickat till mig. Urklippet berättade om två goa musikanter som en gång ingick i gruppen Cool Candys. Den ena spelade gitarr, den andre spelade bas och sjöng. Herrarna Nathansohn/Johansson har åtskilligt att berätta om sina år i ett av våra populäraste dansband. På ålderns höst åker de omkring med sin musik, spelar och berättar historier och anekdoter om hur det kunde se ut när de turnerade, med upp emot 180 speldagar per år. /Roger.
 
Arne Nathansohn och Göte Johansson bjöd på några riktiga
go´bitar ur Cool Candys repertoar.
 
Det var Cool Candys från Lidköping med sitt speciella saxofonsound som i början av 1960-talet inledde det som sedan blev dansbandsundret i Sverige. Med orkestrar som spelade in skivor och turnerade landet runt. Ett 80-tal besökare på Seniorcenter i Lidköping fick nu höra historien om bandet när originalmedlemmarna Göte Johansson, bas, och Arne Nathansohn, gitarr, berättade hur bandet slog igenom. Som ett av de första fick gruppen spela in skivor och komma in på Svensktoppen samt spela i radio.
 
Dansband och folkparkerna är ett stycke folklig svensk kulturhistoria. Vad var då naturligare än att arrangören Skaraborgs föreningsarkiv - här i samarbete med Seniorcenter - också bjudit in Gunnar Johanzon från Falköping som lett folkparken där i tiotals år och skrivit dess historia. Han berättade om utvecklingen där alltin bara expanderade. Där orkestrarna först kom med en liten släpkärra med instrument, till dagens jättestora orkesterbussar med mer elektronik och mera ljud. Och högre gager och kostnader.
 
Göte och Arne berättade om hur Cool Candys-turnéerna bara blev längre. Skivinspelningarna blev flera liksom framgångarna på Svensktoppen. Det blev många mil på vägarna på helgerna och sedan upp till jobben igen på måndagsmorgonen.
 
Det var samspelet mellan Gunnar "Stuffe" Wahlgren och Carl-Ivar Ivarsson, där "Stuffen" spelade solostämman och Carl-Ivar ackompanjerade som gav Cool Candys dess typiska sound. Så är också deras tidigare inspelningar än i dag klart hörvärda. Men det var trummisen Einar Svensson som var bandets idéspruta. Som betydde mycket för framgången. Tyvärr avled han 1972, 47 år gammal.
    - Hade han fått leva så hade Skara-Berts dominans i dansbandsvärlden inte bliv av. Det har Bert själv erkänt, sa Arne Nathansohn.
 
Cool Candys stod för glad dansvänlig musik och självklart spelade Göte och Arne också några av bandets låtar. De fick också med publiken på allsång.
 
 Fr. v. Carl-Ivar Ivarsson, Arne "Nathan" Nathansohn,
Gunnar "Stuffe" Wahlgren, Göte Johansson, Karl-Arne Andersson
och Einar Svensson.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0