Cool Candys vägrar bli proffs

POPBAND SOM SLÅR: Cool Candys från Lidköping. Från vänster:
Arne Nathansohn, Karl-Arne Andersson, Gunnar Wahlgren,
Karl-Ivar Ivarsson, Göte Johansson och Einar Svensson, liggande. 
 
Asch, proffs. Då tappar man nog snart gnistan. Då måste man  vara på toppen varje kväll.
Cool Candys, sensationsbandet från västgötastaden Lidköping, vägrar envist att ingå i de svenska musikernas proffsstall. Trots att de har så mycket jobb att de knappast hinner med jobben. 
 
Fyra till fem dagar i veckan är bandet bokat för nästa år. Och likadant 1967. Alltså två år framåt fullbokade med jobb.
    - Vad säger familjerna?
    - De är så vana nu, svarar Einar Svensson, trumslagare i bandet. Det här med musik är ju vår hobby.
 
Gammalt band   
Just nu har grabbarna semester. Halva den, det vill säga 14 dagar, har offrats på en sydsvensk turné. KvP (Kvällsposten) hörde Cool Candys i Ekebo vid Munka Ljungby häromkvällen. Cool Candys är en märklig företeelse inom svensk popmusik. Det är ett 15 år gammalt band - ja så länge har Cool Candys existerat och alltså jubilerar gänget i år. Det är fem år sedan bandet slog igenom med "Jämtgubben" i "Sommartoppen".
 
Deras typiska "sound" två tenorsaxar plus komp, som är ungefär 12 år gammalt, slår till tusen i detta elektrifierade tidevarv inom popmusiken. De är ganska egna om det "soundet" fast på senare tid har Cool Candys blivit elektrifierade. För ett par år sedan utökades bandet med en elgitarrist, basisten skaffade elbas och pianisten alternerar på orgel.
    - Var det nödvändigt för att behålla populariteten?
    - Nej, men vi tycker att elgitarr, orgel och elbas, ger en viss färg åt bandet samtidigt som vi behåller vårt "sound".
 
Sång nyhet  
Tre av nuvarande Cool Candys har hängt med sedan starten, nämligen Karl-Arne Andersson (piano och orgel), Gunnar Wahlgren (tenorsax) och Einar Svensson (trummor). Basisten Göte Johansson har hört till bandet i 13 år, tenoristen Karl-Ivar Ivarsson i sju år och gitarristen Arne Nathansohn i två år. En nyhet för året: sång. Tidigare spelade bara Cool Candys, nu sjunger grabbarna också, både solo och kvartett. Och det låter inte alls illa.
 
Bandet har "stake" som det heter och det svänger hela tiden. Mycket svenska låtar ingår i repertoaren. Hemligheten bakom framgångarna är:
1) "Soundet", som är så typiskt för Cool Candys.
2) "De är så sköna och lätta att dansa till" (röst bland publiken i Ekebo).
3) Önskelådan. För 12 år sedan började man med önskelådan. Den står mitt på scenen och lappar delas ut till publiken. Danspubliken får skriva ned den låt de helst vill höra och samtidigt berätta vad de heter. Efter pausen spelar man bara låtar på publikens begäran och efter sista dansen lottas skivor ut till dem som deltagit.
    - Vi var först med önskelådan och den slog genast, säger Einar. Idén var så bra att vi upprepade gånger försökt patentsöka den men det har inte gått. Tyvärr, för nu är det många band som plagierat idén.
 
Sex plattor har man hunnit med hittills plus en LP. Grabbarna i Cool Candys är enkla och vanliga pojkar, som tar framgångarna lugnt. Svensk TV lär det inte bli på länge.
    - Vi har faktiskt nobbat många gånger, vi har helt enkelt inte tid, säger Einar. Det är viktigare att låta arrangörerna få oss.
Ingen är profet i sin egen hemstad heter det. För Cool Candys är det tvärtom. I hemstaden Lidköping är det populäraste bandet i Folkets park med två spelningar i månaden. Publikstatistiken i hemstadens folkpark visar att Cool Candys drar mest.
 
Ofattbart  
Ofattbart, kommenterar Einar. Efter att ha hört oss i 15 år i Lidköping har man inte ledsnat på oss. Fantastiskt.
Viserum, Falsterbo, Linderöd, Karlskrona, Färjestaden och Blädinge väntar nu närmast besök av de sex lidköpingspojkarna. Måndagen den 12 juli är spikad för snabbbesök i Köpenhamn. Cool Candys skall då spela in ett program för dansk radio.
--------------------------------------------------------------
KVÄLLSPOSTEN ¤ 1965.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0