Musik-Eylis - Lidköping.

På Källaregatan 1 i Lidköping fanns en gång en musikhandel som hette Musik-Eylis. Innehavaren hette Sven Eylis och om honom finns detta att läsa på nätet:
 
SVEN EYLIS f. 11.11 1907 d. 24.1 1964.
Musiker (dragspel) musikhandlare född utanför Lidköping. Vann i ungdomen flera dragspelstävlingar och började 1932 sälja dragspel för Skandiafabriken i Göteborg. Var också målare men en knäskada gjorde att han fick sluta med målandet och började syssla med dragspel på heltid. Turnerade under senare delen av 1930-talet i hela Skandinavien med "Glada paraden" men när kriget kom återvände han till Lidköping och fortsatte med att sälja dragspel och återupptog också sin orkester.
 
Deltog under kriget i flera dragspelstävlingar och placerade sig oftast bra. Medverkade också i radio vid ett flertal tillfällen. 1942 öppnade han så musikaffär i Lidköping. "Västsvenska dragspelscentralen" som efter några år döptes om till "Musik-Eylis" på Källaregatan 1 en affär som sedan existerade fram till 1992.
 
Musik-Eylis i Lidköping. Saxofonisten i Cool Candys, Gunnar "Stuffe" Wahlgren
övertog senare musikhandeln. I byggnaden mitt emot plåtades bandet 1971
för omslaget till "Go´bitar 2".
Foto: Lennart Kedner. 
 
Cool Candys 1971. Grabbarna ses stående mitt emot Gunnar Wahlgrens musikaffär.
Om du läser detta Arne, rätta mig om jag har fel.
 
Musik-Eylis var de lokala musikernas Mecka under 50- och 60-talen. Det var här man köpte instrumenten, noterna och skivorna 78-, 45- och 33-varvare. Dragspel som var ett synnerligt populärt instrument under denna tid inhandlades med fördel genom Sven Eylis, en av Sveriges topprankade dragspelare då det begav sig. En, förutom begåvad musiker, snäll och hygglig människa - en människovän av stora mått. Som de flesta på den tiden hade man inte mycket pengar och instrument var dyra - mycket dyra - men det gick alltid att komma överens om att få dela upp betalningen per månad utan "en massa papper". Och det fungerade.
 
I affären jobbade också Gunnar Wahlgren - Stuffe i Cool Candys - mannen som kunde spela alla instrument. Det enda svaga kortet var trummor! Stuffe liksom Sven Eylis var inga hejare på notläsning utan klarade sig bra "på örat".
 
I mitten, Thore Eylis, son till Sven Eylis, som i dag är fyllda 85 år
och bosatt i Kungshamn. Thore Eylis hade också ett band, där
Einar Svensson och Gunnar Wahlgren var medlemmar. Ännu en gång:
rätta mig om jag har fel Arne.  
  
En lokal skröna om notdilemmat var när Hans Westerling kom för att hämta Sven Eylis till en lördagsspelning medhavande nothäfte med aktuell schlager som han ville de skulle gå igenom innan de gav sig iväg. Dilemmat löste sig genom att be Hans Westerling spela melodin på sin trumpet medan Sven Eylis rakade sig. Därmed var låten klar och med på låtlistan för kvällens engagemang.
 
Paul Forsberg, en lågmäld och försynt man och duktig dragspelare, mer åt gammeldanshållet, men spelade också mycket på den lokala arbetarrörelsens olika möten, var även han anställd i affären. Han komponerade även en del musik men noterna till dessa är tyvärr försvunna. Enligt vissa uppgiftslämnare "övertogs" några av hans låtar av en rikskändis i musikbranschen.
 
Så småningom övertog Gunnar Wahlgren och drev Musik-Eylis ensam. Efter en tid flyttades verksamheten till lokaler i hörnet Grevhusgatan och Norra Torngatan (Woldska huset), där var pianisten och amatörboxaren Mario Fouganthine anställd under några år. Den sista tiden låg Musik-Eylis på Skaragatan i nuvarande (delvis) Karviks Optik. Efter Gunnar Wahlgrens alltför tidiga bortgång upphörde affären och en epok i stadens kollektiva musikhistoria var därmed till ända.
 
Gunnar Wahlgren (1931-1992). 
 
------------------------------------------------------------------------------------
Källa: Lidköpingsnytt. nu   
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0