Ny medlem i Cool Candys /1964

TROLLHÄTTEBO STJÄRNA I UPPGÅENDE COOL CANDYS
 
Arne Nathansohn.   
 
Trollhättebon Arne Nathansohn är känd över hela Sverige som en mycket fin gitarrist. Många orkestrar har kommit med strålande anbud men herr Nathansohn, som håller stenhårt på sitt amatörskap, har varit tvungen att nobba. Detta eftersom det i de flesta fall skulle inneburit att han måste ha blivit proffs. Lidköpingsorkestern Cool Candys är också helhjärtat inne på amatörlinjen vilket är den första egenskapen som stämmer med trollhättebons "spelpolitik".      
 
I slutet av förra året sökte Cool Candys med ljus och lykta efter en gitarrist. Man annonserade och blev fullkomligt dränkta i svar. Men av naturliga skäl kunde inte alla få provspela. Några, som fick chansen höll inte måttet och man fortsatte sökandet. Vid ett besök i Stockholm hos orkesterns grammofonbolag frågade man om inte de kunde ge något tips. Naturligtvis kunde de det. I Trollhättan fanns en toppkille, som verkligen kunde hantera sitt instrument. En av bandets medlemmar erinrade sig då ett svar från Trollhättan och detta resulterade i ögonblicklig kontakt med Arne Nathansohn. Redan efter första spelningen var Cool Candys övertygade om att här fanns "sjätte mannen".
 
Tidigare har två saxar fått dominera men nu mjukar man upp linjerna något och plockar in gitarren som effektinstrument. Resultatet är överväldigande. Cool Candys är kända för sitt eget speciella sound och med gitarren blir detta än mer specialbetonat för orkestern. På den senaste skivinspelningen har Cool Candys visat en helt ny sida för publiken. Denna gång innehåller plattan inte enbart twist och mera svängiga tongångar. Man har här plockat in en mycket mjuk och njutbar version av Shine on Rocky Moonlight eller som den heter på svenska: Silvermåne över bergen.
 
"Slå på trumman bror" är en uppmaning som trummisen tar på allvar. För nog hörs trummorna alltid i Ulf Peder Olrogs gamla Dans på Valhall. En av de stora valserna för några årtionden sedan var Anne-Marie. Nu kommer den igen men med en ny makeup. Cool Candys plockade bort valstakten och - vips, var det en shuffle. Förutom Silvermåne över bergen finns en annan låt från Klippiga bergen med. Den handlar om en liten skoputsarpojke. Man nästan lider med honom om man tänker på att han skall arbeta efter rytmen i Chattanoogie Sho Shine Boy.
 
Cool Candys har fått mycket fin kritik av herrar musikkännare för denna inspelning. Det är den absolut kvalitativt bästa som presterats hittills. För den skull inte sagt att de föregående tre har varit dåliga. Att kvaliteten har varit god tyder utan tvekan olika turnéanbud på. Bl. a. är det Grekland som lockar med en månadslång turné. Det lär visst hända mycket sällan att svenska popband får sådana erbjudanden från Antikens land. Men även Spanien, Tyskland, England och många andra länder har kommit med anbud.
-----------------------------------------------------------------------------------
Januari 1964.
 
 
 
Cool Candys "fynd" gitarristen Arne Nathansohn från Danmark föll suveränt in i det välspelande bandet, vid premiären på lördagen i festhallen i Lidköpings Folkets park.  
 
Närmare 1350 personer, övervägande ungdom, hade infunnit sig och applåderade livfullt den utökade orkestern. Bifallen blev ett vältaligt välkommen, till Cool Candys nye gitarrist och en poängterad uppskattning av orkestern i sin helhet. Bandets ledare, Karl-Arne Andersson, Lidköping, deltog dock inte p.g.a. förhinder i samband med resa. Det festliga parkprogrammet med dans och trevlig publik, pågick till timman efter midnatt.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
NYA LIDKÖPINGS TIDNINGEN ¤ Februari 1964.
 
Vad som är en smula intressant i den första artikeln, är benämnigen på Cool Candys. Man skriver: "Popband". Ordet dansband användes inte. Det var i såfall danskapell, kapell eller enbart orkester. Jag har nyss tagit del av ett urklipp av ett band från Umeå, daterat året 1961. I texten används faktiskt "dansband". Noterbart är att benämningen dansband kom först i slutet av 60-talet eller början av 1970-talet på fullt allvar. Cool Candys gick i bräschen för detta. Märk också att Sven-Ingvars aldrig titulerades som dansband förrän vid 70-talets första hälft. Under 1970-talet blommade populariteten för dansband upp, och band som Cool Candys, Flamingo, Streaplers blev stilbildare i genren. Jag har själv varit med i "cirkusen" som var ett minnesrikt decennium.
 
Roger.
 
Pianisten Karl-Arne Andersson (1923-1992). Karl-Arne var med från
bandets start 1950. Omkring 1973 så slutade han i gruppen. Karl-Arne
Andersson och saxofonisten Gunnar "Stuffe" Wahlgren avled båda 1992.
Efterträdare blev Tillbjörn Persson. Efter Tillbjörns avhopp så börajde
en "ny" Karl-Arne Andersson. Ett lustigt samanträffande kan tyckas, då
båda hade samma för- och efternamn samt spelade samma instrument.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0