Cool Candys /1999

COOL CANDYS - Lidköpingsbandet som firade stora triumfer under
60- och 70-talen, har återuppstått, tillfälligt. Bandet hörs i Radio
Skarborgs "Foajé" med de gamla välkända låtarna i morgon. Fr. v.
Jens Nathansohn, Göte Johansson, Håkan Ljungkvist, Michael Ellgren
och Arne Nathansohn. Saknas på bilden gör den sjätte medlemmen,
Rolf Bladh.
 
Gamla välkända Lidköpingsbandet Cool Candys försvann för flera år sedan, men musiken är fortfarande populär. Och nu återuppstår bandet i nygammal tappning. Tre tidigare medlemmar, kompletterade med två "arvingar" och en skövdebo från Vinninga, spelar i morgon torsdag i Radio Skaraborgs program Foajé, och fortsättning följer.
    - Vi ser fram emot det här och hoppas publiken ska uppskatta vår musik, säger veteranen Arne Nathansohn, som får med sig grabben Jens i bandet.     
 
Cool Candys bildades redan 1950, men det var på 60-talet bandet hade sin riktigt stora framgångar. Genombrottet kom med den första plattan 1962 då Jämtgubben blev en dunderhit. Året därpå släpptes låten som än i dag är lika aktuell i vissa sammanhang.
    - Muckartwist spelas visst fortfarande när värnpliktiga rycker ut. Vi anser att den självklart måste vara med i vår nuvarande repertoar, säger Arne Nathansohn.
 
När Cool Candys bildades var orkestern efter dåtidens förhållande ovanligt fattig på saxofoner, det instrument som mer än något annat förknippats med Cool Candys. När saxofonerna tillkom, liksom elgitarren, fann Lidköpingsbandet just det sound som sedan blev så framgångsrikt.
    - Det var en intensiv tid minns Arne. Vi spelade först här hemma i folkparken i stort sett vareje helg, men sedan började vi turnera i hela landet. Vi kunde vara borta i 14 dagar i sträck, vila ett par dagar och så ge oss ut igen.
 
Fr. v. Håkan Ljungkvist, Michael Ellgren, Göte Johansson,
Arne Nathansohn samt Jens Nathansohn. Saknas gör Rolf
Bladh.   
 
Populariteten höll i sig under 60- och 70-talen innan intresset började svikta och publiken fann andra nöjen. Cool Candys växlade medlemmar och tappade i mitten av 80-talet all anknytning till Lidköping för att så småningom läggas ned. Men nu väcks alltså gruppen till liv igen, denna gång utan ambitioner till 14-dagars riksturneer. Tre av musikerna har spelat i Cool Candys tidigare, det är förutom Arne Nathansohn också Göte Johansson och Håkan Ljungkvist. Därtill kommer Arnes son Jens, som till vardags spelar i Roger Lindbloms orkester. Rolf Bladh, ursprungligen Vinningebo men numera bosatt i Skövde och nyligen pensionerad från Musik i väst, samt inte minst Michael Ellgren. Hans far Einar Svensson, som gick bort i början av 70-talet, lade grunden till Cool Candys.
    - Michael ser verkligen fram emot det här och ser en ära i att få föra sin fars tradition vidare. Han kommer till och med att spela på pappas trummor från 60-talet, berättar Arne Nathansohn.
 
Under premiärspelningen i Foajé, som diretktsänds från Skövde, räknar Cool Candys med att spela sex låtar. Jämtgubben, Muckartwist och Silvermåne över bergen är väl givna. Att Cool Candys under sin mest populära tid var ett instrumentalband kommer att märkas. Några andra bokningar är ännu inte gjorda, men av intresset att döma ska Cool Candys få att göra. - Detta gör vi för nöjes skull samt också att få träffa sina kolleger igen, förklarar Arne Nathansohn.
---------------------------------------------------------------------
När Arne sände mig det här klippet, tillägger han också: "Men roligt hade vi de få gånger vi blev engagerade".
 
/Roger.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0