COOL CANDYS - 2014

De fd medlemmarna i Cool Candys, Göte Johansson, bas,
samt Arne Nathansohn, gitarr spelade häromveckan i
Kollängens fd Tingshus i Götene.       
 
Det blev en nostalgisk torsdagskväll i Kollängens forna tingshus när Göte Johansson och Arne Nathansohn bjöd på en spännande återblick från sin tid i Cool Candys. Det var intressant att uppleva publikens positiva reaktion som speglade återhörandets glädje när de båda veteranerna bjöd på många av sina inspelningar och berättade om sina minnen. Ett framträdande som också kryddades med en lagom dos humor. Cool Candys var ett av landets absolut främsta dansband som verkligen lockade fram danslusten hos många.
 
Ett av flera skäl till populariteten var deras fartfyllda spelglädje och så förstås det speciella sound som var deras eget signum. Bland annat beroende på att två tenorsaxar ingick där Gunnar "Stuffe" Wahlgren spelade första stämma och Carl-Ivar Ivarsson den andra stämman. Den först nämnde en multiinstrumentalist och den sist nämnde i vissa låtar greppande barytonsaxen. Förutom nämnde Göte Johansson, kontrabas, elbas och sång, Arne Nathansohn, gitarr, och saxofonisterna ingick också Karl-Arne Andersson, piano och Einar Svensson på trummor. Konstellationen har dock till viss del ändrats genom åren.
    - Cool Candys startade 1951 då bandet deltog i en tävling i Göteborg och kom på andra plats och då väckte uppmärksamhet, sa Göte. Och bandet upphörde 1994.
 
Han berättade också att i mitten av 1950-talet togs ett viktigt beslut att spela aktuell musik som publiken ville dansa till. Så repertoaren blev då schlager som de satte sitt speciella stuk på. Framgångarna lät inte vänta på sig som till exempel radio och TV-framträdanden, tvåa på Sommartoppen efter Ray Charles och före Sven-Ingvars. Vidare spelningar på danspalatset Nalen och massor med guldskivor.
    - Jag kom till ett dukat bord när jag började spela 1964, sa Arne, som sedan höll på i tolv år.
 
Ett bra mått på populariteten var att de i snitt gjorde 160 spelningar per år, i bland ända upp till 190. Detta trots att de hade vanliga jobb med ledighet under längre turnéer. Bland de inspelade låtarna ska nämnas Arnes egen skapelse, Krama varandra lite grann, där han skrivit både text och musik. En annan höjdare var Kärleksbrev i sanden, framfört live, där Göte i bästa Pat Boone-stil sjöng till Arnes komp på gitarren.
 
Cool Candys på turné gissningsvis i mitten av 60-talet.
Stående t.v. Einar Svensson, vid ratten, Carl-Ivar Ivarsson,
stående med karta, Göte Johansson, i baksätet, Gunnar
Wahlgren, kammande sitt hår, Arne Nathansohn, i kostym
längst t.h. Karl-Arne Andersson. Önskar bara att man fått
följa med grabbarna den här gången. Kanhända jag rymts i
baksätet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0