NILS POPPE /1978

 
¤ NILS EINAR POPPE, född Jönsson, snart 70 behåller envetet sitt grepp om publik och kritiker efter 48 år som skådespelare, dansör och komiker i den svenska nöjsebranschen. Hade ifjol en av årets högsta tittarsiffror när TV2 visade Fars lille påg i trettonhelgen. Och säkert kommer han att ligga bra till även i år. I kväll är det dags för lustspelet "Fantastiska pappa" i TV-rutan efter en succéartad sommar på den egna teatern Fredriksdal i Helsingborg.
 
¤ FÖR FULLSATT, rekord och enastående framgångar är han van vid numera. Men efter 10 år som sin egen teaterdirektör med utmärkelser på väggen, pengar på banken, familj och en stor gård i Skåne glömmer han ändå inte hur det var att slita ont under barndomen och ungdomen i arbetarkvarteren i Malmö. Nils Poppe föddes nämligen som oäkta son till en ung hushållerska i Harlösa i Skåne år 1908 och lämnades bort bara 11 dagar gammal.
 
¤ SÅLDES 1,5 ÅR GAMMAL för 40 kr till en fattig men barnlös arbetarfamilj och har sedan dess röstat på socialdemokraterna i hela sitt liv. Var ändå lycklig i det enkla hemmet hos cementarbetaren Anders Jönsson och hans Amanda på Claesgatan 2 i Malmö.
 
¤ REDAN SOM 13-ÅRING började han jobba som springpojke och 17 år fyllda hade han blivit grovarbetare på cementfabriken i Limhamn. Hade vid 18-årsålder ändå bestämt sig för att bli skådespelare och skrapade ihop till en biljett till Stockholm för att få tala med Gösta Ekman själv om sina planer. Kom emellertid aldrig längre än till dörrspringan i Den Stores korridor. För när det kom till kritan vågade han inte och for hem igen fast besluten att aldrig i livet bli skådespelare.
 
¤ - KLASSKILLNADERNA kändes alltför stora, förklarade han senare. Studiestipendiet från Grovarbetarnas fackförbund blev vändpunkten. På Svalövs Folkhögskola spelade han skolteater med sådan bravur att självaste rektorn rekommenderade honom till Hippodromen i Malmö. Och Nils fick jobbet sedan han sjungit O sole mio två oktaver över sitt naturliga röstläge samt lovat att anta sitt smeknamn Poppe som artist för att kunna göra karriär utan hinder.
 
¤ DEBUTEN KOM 1939 och genombrottet strax därpå. Fyra år senare befann sig Poppe på Folkan i Stockholm och sedan var han revyernas och operetternas man i huvudstaden under mer än 20 år. "Pengar", Lorden från Gränden, Soldaten Bom i alla hans skepnader, bidrog också till framgångarna under den här perioden. Poppe gjorde 35 filmer fram till 1960.
 
¤ EFTER ETT ÄKTENSKAP med skådespelerskan Inga Landgré 1949-1956 och två barn hade Nils Poppe några svåra år. Men 1962 mötte han sin hustru nummer 2, skådespelerskan Gunilla Sundberg. Tillsammans med henne beslöt han sig vid 60 års ålder för att bryta upp och flyttade från Danderyd i Stockholm och ner till Skåne igen. 1968 tog han över sommarteatern Fredriksdal i Helsningborg och det har han aldrig behövt ångra.
 
¤ BOR TILLSAMMANS med Tomas 14, Anna-Maria 8 och Gunilla på en gammal gård i Domsten några mil norr om Helsingborg. Där läser han memoarer, fiskar i Öresund och odlar sitt intresse för heminredning och arkitektur när han inte jobbar. Men det gör han för det mesta. Säger själv att arbete är grunden till all komik. 1976 fick han kritikerpriset för sina insatser som komiker.
 
¤ I FJOL FICK HAN metallarbetareförbundets kulturstipendium på 7 000 kr. Men det skänkte han tillbaks.
    - Använd pengarna för att ge oss den gamla regeringen tillbaka, skrev han till förbundet.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------
AFTONBLADET ¤ Den 6 januari 1978.    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0