Anni Frid, Benny, Björn och Agnetha deras första lediga sommar

 
En "hemlig" ö i Stockholms skärgård, sköna turer i egen motorbåt, strandhugg med picknicks vid salta klippor - det har varit Abbas långa, lediga sommar. Den första på många år. Dvs ledig i den bemärkelsen att Abba inte visat upp sig i svenska folkparker ... men samtidigt har de varit mer produktiva än någonsin och skrivit massor av ny musik.
    - Tyvärr har väldigt många människor missuppfattat saker och ting, säger Björn. Det är inte så att vi gjort en jätteturné i Europa och uppträtt för miljonpublik där. Vi har suttit här på ön och skrivit sedan början av juni.
    - När vi vunnit i Eurovisionsschlagern i Brighton fick vi anbud att göra TV-program i praktiskt taget varje land i Europa. Det hände precis det som vi räknat med skulle hända när vi bestämde oss för att säga nej till folkparkerna. Reaktionen blev enorm. Det var trist att ingen ville se det ur vår synvinkel. Vad skulle vi göra? Säga nej tack till alla anbud och "hej då, nu struntar vi i att vi vann". Våra TV-framträdanden i Europa var avklarade redan i maj. Då kom vi i det läget att vi blev tvungna att välja bort något. Det blev folkparkerna.
 
Strandhugg med picknicks vid salta klippor.
 
    - Vi har inte bara vår egen platta att göra klar utan ett tiotal andra, förklarar Benny. Produktioner med Clabbe, Hootenanny Singers, Anni Frid, Agnetha, Ted Gärdestad, Lena Andersson, Svenne och Lotta, Beppe Wolgers och en del andra. Jag tror inte att vi förändrats av framgångarna. Vi gör samma saker som förr, men mer av allting. Att "Waterloo" ligger så högt på listorna i USA är vi förstås väldigt glada för. Vi ser fram emot att få turnera där i höst. Om framgången håller i sig eller inte beror på oss. Det ska bli spännande att se. Det är en utmaning som vi inte kan motstå.
 
Björn: - Alla dessa människor som vi arbetar med är beroende av oss, eftersom vi tagit på oss att jobba med dem. Dessutom har vi femton anställda att tänka på. Skulle vi hålla våra löften till dem eller åka i parkerna för vår egen skull? För oss var det inget svårt val.
 
Agnetha: - Björn och jag har Linda att tänka på. För hennes skull fick det inte bli för många resor. I samband med Brighton var vi borta i två veckor. När vi kom hem kände Linda inte igen oss utan sträckte armarna mot barnflickan... det klarade inte jag. Jag satte mig ner och grät och tänkte "aldrig mer".
 
Anni Frid: - Benny och jag har haft våra ungar här hela sommaren. (Anni Frid har sonen Hans och dottern Lise-Lotte, Bennys barn heter Peter och Helena). Normalt har vi ingen möjlighet att vara tillsammans alla sex. Det är inte bara folkparkspubliken som blivit "lidande" på vår seger. Själv så har jag fått göra en paus i mina språkstudier. Vilket jag inte sörjer så mycket över, eftersom jag inte kan tänka mig något roligare just nu än att få jobba med Björn, Benny och Agnetha!
 
 
Agnetha: - Ibland tycker jag att jag har flera lojaliteter än jag orkar med. Att Linda har det bra är ju det allra viktigaste för Björn och mig. Sen är det jobbet med Abba. Och så min egen LP som jag för första gången ska producera själv. Jag känner hela tiden ett krav på mig själv att den måste bli klar.
 
    - Nu när sommaren börjar lida mot sitt slut vet jag att vi valde rätt. Vi har fått tid att gå ner i varv. Hade vi fullföljt allt vi planerat hade säkert någon av oss fått magsår. Vi har haft det skönt och i stort sett bara umgåtts med varandra, och Stikkan Anderson och Albert, en skärgårdsgubbe som brukar komma och hälsa på oss.
 
    - Linda är 1,5 år och det är fantastiskt att vara med och se hur hon utvecklas. Hon pratar lite grand. Fast vokabulären består mest av Abba, Ada (vår hund) och "goddag, goddag" när hon pratar i telefon. Utseendemässigt  är Linda Björn upp i dagen, men temperamentet har hon efter mig. Är precis lika envis! Vi har funderat över om vi ska skaffa syskon åt Linda men har bestämt oss för att vänta ett par år till. Helt enkelt för att vi inte känner oss mogna för ett barn till än. Inte kan vi sätta ännu ett barn till världen bara för att Linda ska "få någon att leka med"?! Det där är mest ett krav från omgivningen. Men vi har bestämt oss för att sätta oss över det. Det är fem år mellan mig och min syster, och vi har ändå alltid haft jätteroligt tillsammans.
 
-------------------------------------------------------------------------------
VECKOREVYN ¤ Den 7 augusti 1974.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0