36 meter hög skorsten på plats vid Furunäset

Den nya skorstenen vid Furunäset på väg att resas med hjälp
av kranbilar,     
 
Det har varit stora saker på gång vid Furunäsets sjukhus. Sedan i våras har arbete pågått med att iordningställa den nya panncentralen för sjukhuset. På måndagen hade man kommit så långt att det var dags att montera upp den 36 meter höga skorstenen.
 
Det var ett digert arbete. Tre stora kranar från en byggnadsfirma i Piteå hjälptes åt att få den 28 ton tunga järnkonstruktionen på plats. Skorstenen har kommit i sektioner med långtradare från Borås. Sedan har den svetsats ihop innan den lyfts på plats. Högst uppe finns stålskenor som går i spiraler runt övre delen på skorstenen. De har till uppgift att förhindra att undertryck uppstår vid kraftig vind på skorstenens läsida. Skulle spiralerna saknas och det skulle blåsa kraftigt, kunde skorstenen ge vika för de stora påfrestningarna.
 
När lyftfästet skulle tas bort assisterade brandkåren i Piteå med sin stegbil. En modig man klättrade upp 32 meter på stegen och med skärbrännare lösgjorde han fästet. Nu torde skorstenen stå stadigt förankrad i backen med ett trettiotal kraftiga järnbultar.
--------------------------------------------------------
PITEÅ-TIDNINGEN ¤ Den 22 juli 1970.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0