Cool Candys i ett SE-reportage /1974

 
¤¤ Värdinnan sitter vid ett vitt piano och klinkar på en melodi som man tycker sej ha hört med Cool Candys i radion. Hon är 41 år och kommer från Lidköping, heter Lillan Ellgren-Svensson och är skivbolagsdrottning!
   Det är hon som ligger bakom Cool Candys skivframgångar och det var länge sedan hon kammade in sin första miljon..
    - Grejen är vet du, att man ska spela in låtar som även en springgrabb kan nynna på. Den regeln har jag alltid haft - och jag lovar att den har gett resultat!
   Lillan är ganska liten och fyllig. Hon är parant målad och helt klädd i svart, förutom byxorna som har svart botten med olikfärgade blommor som dekoration. Runt halsen hänger ett massivt guldkors.
    - Pengar är inte roligt att prata om, säger hon, De för bara en massa elände med sej. Men det intressanta med mej är väl hur jag har lyckats med Cool Candys?
 
¤ Visst är det så, berätta nu hur det kommer sej att Cool Candys, som är amatörer, kan ha så många guldskivor. De fyra senaste LP-skivorna har ju sålt över 330 000 ex tillsammans!?
    - Om vi ska ta det från början, säger Lillan, så var det min man Einar som startade skivbolaget Anette. När han gick bort 1972, efter en lång tids sjukdom, så var det bara för mej att ta över.
  Skivbolaget Anette är ett litet bolag. Kontoret ryms hemma i källaren och det är en revisor som sköter de affärsmässiga göromålen.
    - Hemligheten med Cool Candys skivframgångar ligger i en skivserie som heter Go´bitar. Grabbarna har helt enkelt spelat in andras melodier, de ska vara lättlyssnade, och sedan givit ut dom på mitt skivbolag. För övrigt är det jag som producerar grabbarna - ja, vi är som en familj.
 
¤ Lillans son Michael, 14 år, är också hemma i villan. Han har ett eget popband som Lillan snart tänker lansera.
    - Vilken juste musik dom spelar, säger Lillan. Jag gillar pop; Deep Purple, Elton John men min stora favorit heter Tom Jones! Gud, vad han är sexig!
    - Jag har faktiskt fått chansen att se honom på riktigt. Det är en kille i branschen som har lovat mej att få träffa honom i Las Vegas. Vi får se om jag åker...
  Lillan som ogärna talar om pengar har tjänat en förmögenhet på sitt lilla skivbolag. Hennes Cool Candys har legat på Svensktoppen otaliga gånger och deras skivor säljer jättebra.
    - Okay, jag tjänar pengar. Men glöm inte bort att jag betalar 85 procent i skatt. Grabbarna är amatörer och spelar bara i helgerna. Dom tar 6 000 kronor för en kväll och det tycker jag de är värda.
 
¤ Men varför blir de inte proffs? Jag har hört att de är helinbokade till 1976 års utgång. Cool Candys måste således vara enormt eftertraktade?
    - Ja, det är dom, men det är lugna grabbar som vill ha vanliga jobb och inte flacka runt och turnera hela tiden. De är ju gifta och har barn.
 
I trappan till övervåningen hänger det en massa guld- och diamantskivor. Det är sådana som bolagen ger till sej själva när de sålt över 30 000 ex. De är snyggt inramade och Lillans stolthet.
    - Men det känns inte lika högtidligt nu längre att beställa dom. Man har ju blivit van liksom...
 
¤ Lillan Ellgren-Svensson har själv ett extraknäck vid sidan om.
    - Jag har haft en balettskola i över 20 år. Dansa är det bästa jag vet vid sidan om musiken. Jag lär ut såväl jazz som klassisk dans.
    - En gång i tiden var jag med i en akrobatgrupp, säger hon och visar oss några enkla rörelser. Jag har jobbat med storheter som Lasse Lönndahl, Gunwer Bergqvist och Jan Lindblad. Ja, du vet, Janne var ju en mycket begåvad akrobat i sin ungdom.
  Du är ensamstående mor som har balettskola, eget skivbolag, du ska sköta hemmet och Cool Candys ekonomi. Hur orkar du med allt detta? Du arbetar ju för tre...
    - Jag har ett glatt humör och en vilja av järn! Det händer ganska ofta att jag kör grabbarnas buss när dom är ute och turnerar. Att köra buss och bil är det bästa jag vet. När Cool Candys tröttnar på mej ska jag bli chaufför! Jag har en Mercedes 280 SLE och den är min ögonsten. Folk säger till mej: "Varför har du inte en liten sportbil istället för den där stora?" Då brukar jag svara att om man blir påkörd så är det alltid bättre att bli det i en stor bil än i en liten...
 
¤ Lillans och Cool Candys skiv- och scenframgångar duggar tätt. Man lär ju bli mätt av berömmelsen. Hur är det med dej?
    - Pengar har jag mer än nog av, men vad det gäller mina och grabbarnas framgångar så stiger de oss inte åt huvudet. Vi är lyckliga och glada när det går bra för oss.
 
Har du några nya artister i bakfickan?
    - Jag har en del på gång som jag testat i studion. Just i dagarna har jag försökt att köpa en kåk där jag hade planer att bygga en egen studio. Men revisorn tyckte det skulle vara ett dumt köp. Så jag letar vidare. Det skulle vara skönt att ha en egen studio. Som det är nu får jag och grabbarna åka till Stockholm varje gång vi ska spela in en platta. Och jag som avskyr Stockholm...
 
SE ¤ Den 28 november 1974
 
PS! I bildtexten har det smugit sig in ett fel. Namnet "Lill-Björn" är fel. Han heter Tillbjörn Persson, och inget annat. /Roger
   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0