Bonden, pratar ut i Piteå-Tidningen

 
Driver man ett lantbruk så kan man inte ligga på sofflocket - i alla fall inte så värst länge. Är det inte det ena, så är det det andra. Är man som i Andreas fall bonde så är man också i stort behov av fin åkermark. Han har i sin ägo en hel del mark i Hortlax, men arrenderar också på annat håll. Den här marken som ses på bilden har han arrenderat de senaste sex åren. Det ligger efter Norrbyvägen i Hortlax centrum. Piteå kommun har tänkt sig att stycka av detta område till villatomter för framtida bruk. Eftersom staden växer måste man ha mer bostäder, så resonerar man.
 
Åkermark brukar man INTE bygga på. I det här fallet så verkar kommunen inte förstå vikten av att ha en fin och bördig åkermark. Eller som nån sa igår när vi satt vid Avans Lantbruk och pratade: Man verkar inte förstå hur köttet hamnar på tallriken.
 
Idag har Sveriges Radio ringt, Nordnytt också. Telefonen har ringt så pass mycket att mobilen är alldeles varm. Framöver kommer kommunalrådet Anders Lundqvist på besök hos Andreas. Som jag hört ikväll så kommer man att bordlägga frågan om villatomter.
 
Andreas har visioner för framtiden för sitt lantbruk. Något som även gynnar byn Hortlax och själva befolkningen. Gårdsbutiken går bra. Han säljer kött så det står härliga till. Nu senast har han införskaffat 8 kossor av den skotska rasen Black Angus. Dessa kossor går fnv på bete på Antes ängar. Han bygger ut också. Andreas och David håller landskapet öppet. Många har varit dem tacksamma för det. Nu är förhoppningen att allt skall ordna sig till det allra bästa. Andreas, fortsätter att sälja sitt lokalproducerade kött. Med god hjälp av kompisen David.
 
Ante och David, var inställda redan som 11-12-åringar att pyssla på med ett lantbruk. Drömmen gick i uppfyllelse!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0