Anna-Lena Kanon (1945-2015)

Jag tror det var 2013 som sångerskan Ann-Lena Kanon kontaktade mig. Hon hade läst min blogg där jag skrev om Yngve Forssélls orkester från Skellefteå. Anna-Lena var sångerska i orkestern 1964. Hon ville bli min vän på facebook. Det blev vi omgående. Nära på samtidigt så frågade jag henne om hon hade några bilder mm som hon kunde skicka mig. Bilderna och urklippen damp ner på min e-mail.
 
Anna-Lena var född i Vilhelmina i Västerbotten i en familj där det fanns en hel dem musik. I början av 60-talet (tror det var 1963) så deltog hon i en sång/talangtävling som hon vann. Strax därefter så ringde kapellmästaren Yngve Forsséll och frågade om hon ville börja i hans orkester. Anna-Lena kom att ersätta sångerskan Tuttan Renholm från Skelleftehamn, som hade fått problem med sina stämband. Tuttan, eller som hon heter idag, Margareta Bäckström, hade då varit vokalist sedan 1962.
 
Anna-Lena flyttade sedan till Umeå, där hon kom att bli en välkänd profil på jazzscenerna. En av de musiker som brukade kompa henne var min fd granne hemma i Övremarken, Hortlax, Ulf Degerman (1944-2018). Jag ersatte Ulf i Kjell-Bertils 1982. Anna-Lena hade även varit bosatt i Stockholm, och hade en dotter med musikern och sångaren Robert Palm, som var en av medlemarna i Family Four under senare delen av 1960-talet.
 
Anna-Lena var även utbildad dramapedagog, och åkte samtidigt runt och sjöng med olika konstellationer fram till sitt frånfälle.
 
Här kommer några av de saker som hon skickade mig:
 
 
 
 
 
I texten står det om en viss "Åke Varg från Hörnefors" Åke var egentligen skådespelaren Bert-Åke Varg, som i sin tur är bror till Max Fenders-medlemmen Theo Lundström från samma by.
 
 På väg till Sangis sommaren 1964.
 
Yngve Forssélls spelar upp på Nattivalen i Piteå juli 1964. Vid sångmikrofonen Anna-Lena Kanon, i bakgrunden trumpetaren Gösta Pettersson. Jag skrev en artiklel om Anna-Lena i Piteå-Tidningen för nåt år sedan.
 
I Yngves ingick sånggruppen Four Funny.
 
 
 
 
 
 
 
Margareta Bäckström tv och Anna-Lena Kanon har det gemensamma, att de båda har varit vokalissor i populära Yngve Forssélls orkester. Margareta var på sin tid en hyllad barnstjärna med turnéer runt om i landet och med en del skivinspelningar. Margareta sjunger fortfarande hemma i Skellefteå.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0