Furunäset 2021-08-27

 
På taket ovanför portalen skottade jag och jobbarkompisen Harry Nilsson snö en vinter i slutet av 70-talet. Där hade jag en liten känning av en nära-döden-upplevelse. Jag höll på att ramla. Turligt nog så hade vi säkerhetssele båda två. Jag tror även att Harry kände av obehaget.
 
 
 
 
 
Den lilla lastbryggan som fanns utanför själva Borggården. Innanför den vita avlånga dörren fanns en kyl till vänster där vi hade mjök och fil m.m. Det var där som jag tog mod och frågade Elisabeth om hon ville följa till Sörbyparken på midsommaren 1978 där jag och orkestern skulle spela. Till min stora glädje sa hon ja.
 
 
Centralkökets lastbrygga där vi lastade in matvagnar till de yttre avdelningarna på området. Fordonet var en LT35 årsmodell 1978 med påbyggt skåp på flaket. Inne i skåpet hade vi spännband som vi låste fast matvagnarna med. Första gången jag satt i bilen så följde en äldre jobbarkompis med, det Olle Lindgren som var postvaktmästare på sjukhuset. Olle började på Furunäset 1966 och gick i pension 1990-91. Då tog jag över.
 
 
 
På den översta balkongen som jag tror tillhörde avdelning 43, kunde man se Hortlax kyrka i fjärran, när det var fint väder. På balkongerna hämtade vi sopsäckar och tvätt.
 
 
I tegelbyggnaden till höger var Tapetserarverkstaden inrymt. Här jobbade bl a smålänningen Ingvar. I mitten ses en byggnad som idag är en kiosk med servering. På min tid var det en värmestuga där patienter som jobbade i utearbete kunde gå in och värma sig.
 
 
 
Här fanns sjukhusets måleriverkstad där chefen hette Sixten Öhman. Han fru jobbade på tvätteriet som idag är borta. På måleriet jobbade även Erik Degerman som bodde granne med mitt föräldrahem i Övremarken. En av sönerna hette Ulf och spelade trummor. 1982 efterträdde jag Ulf i dansorkestern Kjell-Bertils från Piteå. Ulf avled för några år sedan.
 
 
Härinne fanns sjukhusets Centralkök där jag började som köksvaktmästare i augusti 1976. I juni samma år började Elisabeth. Det var därinne som det sa: KLICK! Christina Ejdemo hette kökschefen. Efter henne så kom Kjell Norman.
 
 
Vaktmästeriets/Transportcentralens garage där vi hade våran fordonspark. Längst till vänster stod en blå VW-Pickup årsmodell 1975 parkerad. Bakom de övriga tre portarna stod våra tre VW-bussar. Här fanns även en baklastare från 1970 så även en grön Bolinder Munktell årsmodell 1953.
 
 
Innan jag började 1976, så hade Vaktmästarna sina lokaler där den vita dörren. Omkring 1977-78 så flyttade vaktmästeriet ner till E-paviljongen där den stora lastbryggan finns idag, fast utanför bild.
 
 
 
Härinne fanns någon typ av terapi, om jag minns rätt. På gavelsidan längst bort fanns entrén till snickeriet. Börje Jonsson hette chefen. En av snickarna hette Kjell Holmgren. En mycket trevlig man, som också är borta idag.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0