Carl XVI Gustafs morfar var nazist

Prinsessan Sibylla, mor till vår kung Carl XVI Gustaf, var av tysk härkomst. Hon föddes 1908 och var dotter till hertig Karl Edvard av Sachsen-Coburg-Gotha, och hans hustru prinsessan Viktoria Adelheid av Schleswig-Holstein-Sunderburg-Glücksburg. Sibylla växte upp i Coburg och hade fyra syskon. 1932 ingick hon äktenskap med arvprinsen av Sverige - Carl-Gustafs far - Gustaf Adolf. I januari 1947 omkommer han i en flygolycka på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Det som är intressant, är detta urklipp ur veckotidningen Husmodern, från den 26 juni 1932. Där presenteras Sibyllas familj, och i bildtexten står följande: "Hertigen (Sibyllas far) - ivrig stahlhelmare och därpå nazist - som vi förut presenterat i hjälm.........."


Svart på vitt alltså - Sibylla (1908-1972) hade en far som var nazist. Även
drottning Victoria hustru till Gustaf V hade nazistsympatier. Victoria och
Gustaf var föräldrar till vår nuvarande kungs farfar - Gustaf VI Adolf. Det
är nästan så att man blir lite mörkrädd?


Kommentarer
Postat av: Ilone

Nasistsympatisörer fanns nog även på mycket närmare håll och Sverige, har det visat sig, var inte alls så neutrala som man ville låta påskina. Den som hade ett J stämplat i sitt pass släpptes inte in i landet och många förnekade också att det fanns koncentrationsläger. Så visst kan man bli mörkrädd... för de mörka krafterna från förr har uppstått i en ny "välskräddad kostym" och stampar på tröskeln och vill in i regeringen vid nästa val.2009-08-28 @ 00:55:55
URL: http://vintersaga.wordpress.com
Postat av: Anders Jarlert

Finns det någon källa till att Drottning Victoria (död 1930) "hade nazistsympatier". Jag har nu arbetat med en biografi över henne i ett par år, och har inte funnit någon sådan källa. Eller är det bara ett löst rykte?

2011-04-21 @ 12:29:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0