Gällivarebesök

Nästan varje sommar, efter det att min pappa fick körkortet våren 1963, gjordes den obligatoriska Gällivareresan. För i Gällivare bodde min moster Linneá med familj. Med på resan var min mor och far, samt även min morfar. I pappas lilla trånga Volkswagen, satt vi alltså fyra personer. Natten innan, gjorde morfar fläskpannkaka. Den åts sedan kall, kanske på någon rastplats i närheten av Jokkmokk. Jag vill bara passa på att säga apropå pannkakan, det var min morfar som åt av den med god aptit, och ingen annan. Resan var i mina barnaögon ett spännande äventyr, och jag såg verkligen fram mot att träffa mina kusiner. Ibland så åkte vi några mil från Gällivare efter Kirunavägen till ett ställe som hette (heter) Avakko. Och där fanns deras sommarstuga, där vi bl.a. brukade både plocka bär och fiska. Jag vill också minnas att det var en fin natur där runt omkring. Enda nackdelen var alla de miljontals mygg, som gjorde sitt bästa för att spoliera vistelsen. Min karriär som fiskare tog sina första stapplande steg på det här stället. Men det var också där som fiskarkarriären fick ett abrupt slut.

Min far inköpte ett kastspö i en affär. Glad i hågen tog jag mitt fina spö, och traskade iväg runt sjön i Avakko. När jag så äntligen hittade ett i mina ögon lämpligt ställe, hände katastrofen. Rullen tjorvade så till den milda grad, att förutsättningen för att dra upp en eller annan firre, sjönk drastisk. Ja, för att tala i klartext; chanserna var helt mikroskopiska. Lägg också därtill alla de myggor som jag redan nämnt. Följden blev att jag helt sonika kastade iväg mitt spö, rakt in i skogen (kanske det ligger kvar där än?) Detta var alltså droppen, en trasslande rulle, detta kombinerat med myggplågan, gjorde att jag raskt beslutade att min fiskarkarriär var slut. Och den har sedan dess varit i det närmaste - stendöd! Men sammanfattningsvis så vill jag säga, att dessa Gällivarebesök var verkligen nåt som jag gladdes åt. Och jag kan än idag minnas dessa stunder med stor glädje.


Nästan på dagen för 51 år sedan, togs denna bild på min moster
Linneá och hennes man Olle. På baksidan av fotot står följande:
"Barnens Dag i Gällivare den 17 augusti 1958".


Ett foto från sommaren 1970. Fr.v. kusinen My, Roger och Mys
syster Åsa.


Det var en vacker natur som omfamnade sommarstugan i Avakko.
Foto från 1970.


Jag minns också att vi en gång "drog not". I båten fanns jag, min
morfar, min far samt också Åsas och Mys pappa Olle.
Foto från 1970.


I entrén vid stugan i Avakko står My, Linnéa och min mor Maj-Gerd.
Foto från 1970.


Så här kunde det se ut när vi åkte på Gällivarebesök. Morfar åt av
sin hemmagjorda (kalla) fläskpannkaka. Medan vi andra åt nåt
mer "civiliserat". Foto från 1970.


Avakko sommaren 1972. På bilden syns min mamma Maj-Gerd.


På bild: fr.v. Roger, Maj-Gerd, Linnéa, vid dörren, Åsa, längst fram
syns Olle och min morfar Sanfrid. Foto från 1972.


Min far och jag. T.h. står kusinen My. Foto från 1972.


Vid besöket 1972, så gjorde familjen Dagbro oss sällskap på hem-
vägen. Här ses vi samlade på en rastplats. Vid bordet sitter; Olle,
My, Linnéa, Roger, Sanfrid och Maj-Gerd.


När vi väl kommit hem till Hortlax, umgicks vi som syns på detta
foto. My, Åsa, Linnéa, Maj-Gerd och Roger.


I hammocken, Maj-Gerd, My och Linnéa.


Kusinernas pappa - Olle, byggde in min fars oljetank.


Jag vill genom detta inlägg, passa på att skicka mina kusiner
ÅSA och MY NONNE en hjärtlig hälsning. Har till min glädje sett att
ni båda, då och då tittar in på min blogg. Tack snälla ni för det!
MVH. ROGER.


Kommentarer
Postat av: Nonne Isbro

Hej Roger!

Tack Snälla du!Själv=)!För din vackra hälsning!Blir riktigt rörd..Så många härliga minnen och bilder från en tid som jag/vi också minns med glädje!Jag minns hur roligt och förväntansfullt det alltid kändes när ni var på väg upp till oss för att hälsa på. Hela familjen gladdes över erat besök!Och jag var(är)ju så förtjust i Maj-Gerd!;)mamma din.=)Tack än en gång för din fantastiskt vackra hälsning!Och hälsa med dig. Varm kram/ Kusin My-Nonne

2009-08-19 @ 10:29:11
Postat av: Åsa

Hej Roger!

Tack så mycket för din hälsning! Roligt att se dessa

bilder, härliga minnen! Minns att det alltid kändes så roligt när ni var på väg upp till oss för att hälsa på.Jag fick mig ett gott skratt, när du berättade om din fiske karriär. Synd att den tog slut så fort!

Hälsa din familj.

Mvh Åsa

2009-08-21 @ 19:43:28
Postat av: Roger

Det kanske lät en aning drastiskt, berättelsen om min fisketur i Avakko. Men jag minns hur förväntansfull jag var över det där fiskespöt som farsan köpt. Och jag längtade efter att få de där stora fiskarna på kroken, om nu inte den där rullen börjat trassla, och till råga på det alla otäcka insekter, som nästan höll på att lyfta bort mig. Jag får väl besöka platsen igen. Kanske göra en arkeologisk utgrävning, har jag tur kanske jag hittar mitt gamla fiskespö?

2009-08-21 @ 21:44:09
Postat av: Anna

Hej Roger!

Är precis hemkommen från Avvakko, min mamma("kusin Åsa") berättade om bilderna på din hemsida. Jag var bara tvungen att gå in och titta. Otroligt härliga bilder =) verkligen kul att se mormor och morfar när dom var unga och hur det såg ut i Avvakko "före min tid". Ha det så bra! Med vänliga hälsningar Åsa´s dotter Anna Nilsson Springare.

2009-08-22 @ 16:42:19
Postat av: Nonne

Tycker verkligen du ska besöka Avvakko vid tillfälle igen=)!Kanske ligger spöet kvar..coh du kan ta upp din fiskekarriär på nytt?;)Om inte annat för att se hur det ser ut där nu för tiden.Det var mysigt där när det begav sig.Och nu är det verkligen fint där sedan syrran och Lennart jobbat och byggt och fixat!=)Jag och Thomas ska förresten upp till dem snart och då blir det nog ett besök till Avvakko!=)Ska kika efter spöet.;)Ha det gott!/Nonne. Thomas hälsar!=)

2009-08-22 @ 17:07:07
Postat av: Roger

Hej Anna och Hej Nonne! Kul att du gillar mina bilder Anna. Jag minns din mormor och morfar mycket väl. Jag har faktiskt åkt i din morfars SAAB tvåtaktare sträckan Piteå-Gällivare en gång på 60-talet. Och om jag inte minns helt fel så hade din morfar den häftigaste kärra som jag minns från min barndom, nämligen en s.k. "Messerschmitt" utrustad med tre hjul. Nonne! Beträffande mitt fiskespö, om du hittar det - skicka det med ilpost till mig. Kanske jag kan återuppta min fiskarkarriär, redan denna sommar? Hälsn. Roger.

2009-08-22 @ 22:29:02
Postat av: Nonne

Lovar!=)Med hopp om bättre"fiskelycka";)/Nonne

2009-08-22 @ 23:51:16
Postat av: Bitte

Men oj,vad skoj att jag hittade hit.Kul att se gamla bilder på morbror Olle,Linnea och kusinerna.Har precis bloggat om Avvakko.Jodu,nog finns mygg,knott och svidor så det räcker där i byn L Ha det bäst

2009-09-14 @ 07:46:42
URL: http://www.metrobloggen.se/leva

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0