Buddy Rich, världens bästa trummis

I mars 1977, gästade jazztrummisen Buddy Rich Norrbotten. Naturligtvis var jag och mina kompisar där. 29 år efteråt, skrev jag om denna händelse i PT. Snacka om lite väl sen recension:

"Våren 1977 hade jag förmånen att få avnjuta en livs levande legend. På sin Europaturné hade Bernhard "Buddy" Rich (1917-1987) med sitt band, "The Killer Force" tacksamt nog förlagt en av sina spelningar till sporthallen i Luleå. Det var en intensiv afton, där "Mr. Dynamite Himself," satt bakom sina Slingerlandtrummor, och som en jättelik cirkusdomptör piskade fram sina mannar i ett uppsluppet rytmiskt fyrverkeri.

60-årige Buddy, som under långa perioder besvärats av dåligt hjärta och ond rygg, levererade ett av de grymmaste trumsolon, som världen någonsin skådat. Trots allehanda hälsoproblem, uppbådade jazzlegenden samma slags styrka som kraftverken i Porjus och Harsprånget tillsammans. Inte undra på, trumkarriären påbörjades redan vid 18 månaders ålder, då turnérade den unge Buddy runt den amerikanska kontinenten med sina föräldrar på olika Vaudevill teatrar. I mer mogen ålder under 1940-talet, återfanns Buddy i olika orkester konstellationer hos bl a Artie Shaw (1910-2004) Harry James (1916-1983) och Tommy Dorsey (1905-1956) Det var också under denna era som Buddy fick epitetet, världens bäste storbandstrummis.

I Dorseys orkester, mötte Buddy för första gången en blåögd och gänglig yngling vid namn Frank Sinatra. En livslång vänskap tog sin början, även om det ibland slog gnistor om de båda herrarna. Rich och Sinatra var båda välkända för sitt lynniga humör, men det var inte värre än att när Buddy 1946 startade sitt eget band, så var det Frankie som stödde honom ekonomiskt. För Buddy Rich fortsatte turnérandet världen över, ibland i sällskap av dottern Cathy, tillika sångerska som av och till stått för de vokala inslagen i pappa Buddys orkester.

Våren 1977, fanns förutom Cathy även sångerskan Beverly Getz med, dotter till Buddys gode vän saxofonisten Stan Getz (1927-1991) Det blev alltså en minnesvärd kväll, den där fredagen den 25 mars 1977. Den kväll när världens bäste trummis presenterade sin musik, men även ett bra stycke amerikansk jazzhistoria."Buddy med kompisen Frank Sinatra

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0