MUSIKALITET

Jag har under många år hört hans namn nämnas vid åtskilliga tillfällen. Han är kusin till min far, född och uppvuxen i Hortlax på ett ställe som kallas för "Svedjan". Hans namn är Gösta Eriksson, son till min farmors bror, och sedan många år bosatt i Stockholm. När jag för många år sen gjorde en omfattande släktutredning, "poppade" det här namnet fram igen. Och jag bestämde mig för att ta reda på lite faktauppgifter om honom. Gösta föddes 1931, och det skulle visa sig lite längre fram att han var född med en stor musikalisk förmåga. Gösta hade dragspel som sitt instrument, men det var pianot som skulle bli hans kännetecken. Nån gång i 50-talets början, åkte han till huvudstaden för att söka in vid Musikaliska Akademien. Efter sin studietid fick han engagemang hos en av dåtidens allra största orkestrar, Seymour Östervalls. Gösta turnerade med bandet under 50-talets slut, och i orkestern fanns en även en annan man med Piteå-rötter, Allan Lundström, som jag tidigare berättat om i ett annat inlägg.

Efter tiden med Seymours, fick Gösta nya speljobb, bla med Arne Bills orkester i vars band den kände danske sångaren Chris Dane (idag okänd) var vokalist. Gösta turnerade i parkerna runt om i landet, och vid ett tillfälle lär den kände jazzpianisten Bengt Hallberg uttryckt sin uppskattning om den forne Hortlaxgrabben. Gösta hade även en bror Ivar, som var en duktig kontrabasist i olika lokala band, men som tyvärr avled endast 47 år gammal. Gösta är forfarande "still going strong", och när jag för nåt år sedan omtalade detta för redaktören på PT, Jan Lundquist, gjorde han ett litet repotage om Göstas Erikssons liv och historia.


GÖSTA ERIKSSON

Kommentarer
Postat av: Anne

Inte läst sedan den 11/1 så hade mycket att ta igen idag - du skriver så intressant och bra, och det är en rofylld stund precis innan man ska avsluta dagen, att läsa dina inlägg. Fortsätt så, du får gärna skriva flera inlägg om dagen, om/när du har tid och inspirationen infinner sig. Jag å andra sidan ser min blogg som ett "måste" som jag undviker, kommer inte på något att skriva. Kanske har jag för mycket "tänk" i det dagliga livet - så jag inte hinner samla tankarna till något vettigt att dela med mig av mig själv på bloggen - ingen vill precis veta vad som hände på jobbet, när den ena dagen är den andra "nästan" lik. Ha det så bra och hälsa Bettan!

2009-01-13 @ 22:08:23
URL: http://anneb.blogg.se/
Postat av: Anne

Fick du ngn klarhet i varför våra räknare på blogg.se slutat fungera?

2009-01-13 @ 22:09:23
URL: http://anneb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0