Piteå - Minneapolis/Saint Paul

Jag har så länge jag kan minnas, varit intresserad av historia. Inte bara den gängse världshistorien, utan även min egen familjs och släkts historia. 1990 påbörjade jag en rätt så omfattande släktutredning. Det kom att bli en för mig, både lärorik och tänkvärd resa. På nåt sätt (även om det låter flummigt) lärde jag känna mig själv, eller åtminstone fick jag mer vetskap om mina rötter, och jag tror att det är väldigt nyttigt att kunna placera in sig själv i ett sammanhang. Man hittar måhända, den där "röda tråden," som jag önskar att alla kunde göra.

Ett av de mera spännande spåren, i jakt på mitt förflutna, ledde mig till Minneapolis i Nord-Amerika. I mitten av 50-talet, upphörde kontakten av någon anledning. 1990 skickade jag ett brev, helt på måfå, till en gammal adress som jag hittat. Döm om min förvåning när det ca tre veckor efteråt, dimper ner två brev från, skulle det visa sig, mina okända tremänningar, Gerald och Richard "Skip" Nelson. Redan samma höst kom Geralds son Paul hit, under sin Europaresa.

Nästkommande sommar gästades vi av Gerald samt hans bror "Skip" med sin son Andy. 1992 anordnade jag (med hjälp av några kusiner) en stor släktträff, med ca 160 personer, där fanns även Gerald (Jerry) hans fru Sandy och sonen Eric med. Sen dess har vi åter mötts några gånger, och så sent som i fjol kom Gerald och Sandy åter, för att uppleva Geralds mors hemtrakter ännu en gång. Det var min farmors ena syster, som 1904 emigrerade till staterna, för att förhoppningsvis tillsammans med man och barn, hitta sig en drägligare tillvaro. Men livet "over there", var också fyllt av hårt arbete och slit. Och jag har många gånger fascinerats av dessa emigranters historia, och deras liv och leverne.

Har även i några artiklar i Piteå Tidningen, berättat om min släkts utvandring, samt även lekt detektiv i min jakt efter farmors bror, som försvann spårlöst, nån gång vid 1:a världskrigets utbrott. Men det kära läsare, är en helt annan historia, som jag inte skall plåga er med här. Illustrerar med några bilder, som jag fått från USA, under årens lopp.

Familjerna Gerald och Richard Nelson med familjer hos fotografen. Ca 1985.
Jerrys son Paul med fru Penny, vintern 1995


Familjen Gerald Nelson vid sonen Marks bröllop i aug. 1992


Richard "Skip" Nelson med familj, hustrun Lucinda, dottern Anne och sonen Andy.


Alla mina "upphittade" tremänningar "over there". Jerry Nelson, Skip Nelson, Delores
Ocel, Marna-Lou Winn, Phyllis Peabody.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0