Sven-Ingvars - Pionjärerna

Om det finns nåt dansband i vårt land som kan kallas för pionjärer, måste det utan tvekan vara Slottsbrons egna stoltheter i Grums kommun, Sven-Ingvars. 1956 var "födelseåret," då fyra grabbar bestämde sig för att starta eget band. Och vad som sen hände, ja, det är idag svensk schlager och dansbandshistoria. Succéerna har avlöst varandra under årens lopp. Redan 1964 kom man för första gången in på den åtråvärda svenktoppslistan. Det var Thore Skogmans, "Fröken fräken," som gick in på en första plats. Veckan därpå placerade sig deras "Min gitarr," på listans andra plats. Under sextiotalets mitt, serverades det svenska folket på idel örhängen. Eller vad sägs om;  "Kristina från Vilhelmina," "Säg inte nej, säg kanske," "Vid din sida," "Jag ringer på fredag," och många många fler.

Sven-Ingvars långfilmsdebut, "Under ditt parasoll" från 1967, blev en riktig flopp. Och även om denna djupdykning, nära nog fick den populära värmlandsorkestern på fall, så reste man sig likt en fågel Fenix ur askan, för att fortsätta sitt värv. Det skulle dröja in på 90-talet innan Sven-Ingvars åter var på var mans läppar. Hultfredsfestivalen 1991, innebar en nytändning för gruppen. Plötsligt "upptäcktes Sven-Erik och grabbarna, även av den lite mer ungdomliga delen av publiken. De gamla låtarna dammades av, och tänk, den mångtusende rockpubliken kunde varje textrad i Sven-Ingvars repertoar. Succén var given, gubbarna från Slottsbron i Grums, hade än en gång visat vart skåpet skulle stå.

71 veckor på Svensktoppen 1991, med landsplågan: "Två mörka ögon," visade att även den "mognare" delen av svenska folket återigen öppnade sitt "Sven-Ingvars hjärta" på vid gavel. Krogshower i Oslo på Chat Noir, Tyrol i Stockholm, Rondo i Göteborg, vittnade om att värmlandspojkera åter var hetare än någonsin. 53 år efter debuten, åker Sven-Ingvars åter ut på turné, under våren 2009. Piteå är en av många platser som får besök av dansbandslegenderna. Men kvar från den ursprungliga orkestern från 1956, finns idag endast maestro själv, dvs Sven-Erik Magnusson. Som parentes kan nämnas att Sven-Eriks son Oscar finns med i denna nyare upplaga. Konserthusturnén har kallats; "Nio liv," nåt som faktiskt stämmer bra in på allas vår Sven-Erik Magnusson.

SVEN-INGVARS. Fr v Sven-Olof Pettersson, Sven Svärd, Sven-Erik Magnusson,
Ingvar Karlsson och Rune Bergman.

Sven-Ingvars låtklassiker. Här utgivet på kassettband.

Urklipp fr. "Musikern" -79. Aftonbladet -77 samt
annons fr. Piteå-Tidningen -09.

Bild fr. skivkonvolut. "Sven-Ingvars Bästa." Trol. 60-tal.

Urklipp fr. Norra-Västerbotten, 4 feb. 1967. Sven-Ingvars svartlistade?!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0