Midsommaren 1975

Under många år var midsommarafton och midsommardagen en "stor" kväll för de danslystna. Åtminstone den period när jag var aktiv dansmusiker. Idag så kanske läget ser lite annorlunda ut. Min första lediga midsommar inföll nån gång i början av 1990-talet. Att vara sambo eller gift med en dansmusiker, var lika med att varje år vid midsommartid, ha sin make/maka borta på nåt engagemang. Till detta kom också att man "låg ute" flera gånger varje månad, på olika spelningar. Till detta krävdes en hel del av motpartnern. Jag gjorde visserligen ett uppehåll i mitten av 1980-talet, men det varade inte så värst länge. Spelade även en hel del när barnen var små, så med andra ord så gjorde min kära hustru ett jättejobb, när hon snällt lät mig hålla på, när hon samtidigt stannade hemma för att passa de små.

Midsommahelgen 1975 var som alla andra storhelger. Vi hade spelning i Sörbyn på midsommarafton, och i Överkalix/Brännaberget midsommardagen. Jag vill minnas att vi åkte inte hem mellan spelningarna, utan övernattade på Hotell Valhall i Kalix. I vanliga fall styrde vi alltid orkesterbussen hemåt efter varje gig. Alltid skönt att sova i sin egen säng, även fastän bussen var utrustad med fyra sängar, utifall vi var tvungna att sova över. Midsommaren -75 på Brännaberget, kom över 2.000 människor för att dansa till oss. Klockan elva på kvällen, hade sångaren Pierre Isacsson med orkestern Gimmicks, stor scenshow på utescenen. Dagen därpå var det Ted Gärdestads tur att uppträda. 1978 möttes jag och Elisabeth första gången. Sedan dess, och ca tjugo år framåt kom hon att bli en s.k. "dansbandsänka". De andra killarna i orkestern hade likadana förhållanden. D.v.s en trogen rar hustru/sambo som lät "karlsloken" åka ut för att spela dansmusik. Tänk, om dessa ljuva damer inte funnits - vilken katastrof. Får därmed ta och citera en känd schlager text: "Det är kvinnan bakom allt.....":
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Midsommaraftonen 1975. Sitter på bron hemma i Hortlax, några
timmar före avresan mot Sörbyn. Till vänster hänger spelkostymen,
en röd sak, med tillhörande blå byxor.


Festplatsen i Sörbyn, utanför Boden mot Niemisel. Spelade här
i många år. Tre gånger varje sommar. Foto: Roger Lindqvist.


Midsommarfest 1975.


Brännaberget midsommardagen 1975. 2.000 löste inträde, för att
svänga sina lurviga till dessa gossar härnedan.


ROLF ÅHMANS orkester från Älvsbyn.


En vanlig utsikt för mig som trummis under de nära 30 år jag höll på.
Här med bandet OPUS från Piteå. T.v. Stefan Engman t.h. min kusin
Sune Karlsson. Foto: Roger Lindqvist.


Vi möttes 1978 - jag och Bettan. Under de följande 20 åren var hon s.k.
"dansbandsänka" flera gånger per månad, samt i stort sett alla storhelger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0