Charlie Chaplin (1889-1977)

Jag har alltid varit en stor beundrare av skådespelaren Charlie Chaplin. Hans filmer och rollkaraktärer, har vittnat om ett stort snille, och en stor och väldig uppfinningsrikedom. Charlie Chaplin som föddes under fattiga förhållanden i London, slutade sina dagar som en världsberömd och hyllad filmpersonlighet. Ur hans tidiga produktioner - stumfilmerna - är idag många rena filmklassiker. Och de tål faktiskt att ses om och om igen, p.g.a. sin tidlöshet. Chaplins ljudfilmsproduktioner visar också spår av en mästares hand, där inget lämnas åt slumpen. Charlie Chaplin var en obotlig perfektionist, om det har många av hans medarbetare vittnat om. Chaplin var och är en av filmhistoriens allra största giganter, och har sin givna plats åtminstone i mitt filmälskande hjärta.

Vagabonden (The Great Vagabond) Insp. 1916
Pantbanken (The Pawnshop) Insp. 1916
Lugna Gatan (Easy Street) Insp. 1917
Chaplins pojke (The Kid) Insp. 1921
Guldfeber (The Gold Rush) Insp. 1925
Moderna Tider (Modern Times) Insp. 1936
Diktatorn (The Great Dictator) Insp. 1940
Rampljus (Limelight) Insp. 1952

Dessa filmer är bara en liten del ur Chaplins stora produktion.

Roger Lindqvist (Chaplinälskare)

Kommentarer
Postat av: Arne Nathansohn

Hej igen Roger!

Vad kul att läsa om Chaplin. Det är också en person som jag alltid beundrat enormt mycket. Jag har många av hans filmer på påde video och DVD. Jag har en kanal som heter Axess, där många av hans kortfilmer visats. Även SVT har visat hans långfilmer, som jag har spelat in.

Må väl är min innerliga önskan.

Arne

2010-02-08 @ 16:19:53
Postat av: Roger

Hej Arne! Läste en biografi över Chaplin för ett tag sedan. Och där mejslas Chaplin fram av författaren, som den store mästare han var. Det är en stor njutning varje gång som han förekommer i televisionen.

Ha det så gott Arne.

Mvh Roger.

2010-02-08 @ 17:54:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0