Hemma hos Beppe Wolgers

Han var hela Sveriges sagofarbror, när han i fotsida nattskjorta och luva nattade dockor i tv-programmet "Godnattstunden. John Bertil Wolgers (1928-1986) mer känd som Beppe, var en mångproduktiv konstnär och författare. Men Beppe var långt mycket mer än en flummig skäggig mysfarbror. Han var dessutom en djup tänkare och filosof. Om det vittnar hans många diktsamlingar och prosaböcker. Debuten i diktsammanhang kom året 1953, det allra sista publicerades 1983.

1963 var han en av de utskällda skäggen i tv-rutan. Programserien förorsakade en av de värsta tittarstormar som överhuvudtaget drabbat svensk television. Beppe hade ett nära och flitigt samarbete med Povel Ramel, Monica Zetterlund samt även Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. För att nu nämna några. Han var en ofta anlitad översättare och sångtextförfattare. Monica Z:s "Sakta vi gå genom stan," Olle Adolphsons "Okända djur" och "Det gåtfulla folket," bar alla Beppes signum. Men det är väl genom alla dessa barnprogram från 1960-70-talet som jag personligen minns Beppe allra mest. När han en följd av år, varje julaftonsmorgon, visade tecknad film och busade runt i full frihet, eller som björnen Baloos röst i Disneys klassiska Djungelboken, det är väl så jag minns min barndoms Beppe Wolgers. I Beppes stora kropp fanns ett aldrig sinande barnasinne, något som även genomsyrade hans produktioner.

På Öhn utanför Strömsund i norra Jämtland, hittade Beppe med familj året 1968 sitt sommarparadis Brännagården i Ströms vattudal. Det var också runt om i dessa trakter som långfilmen Dunderklumpen spelades in med början 1971. Några år därpå, 1974 hade den sin världspremiär på Sagabiografen i Strömsund. Filmen blev senare även Guldbaggebelönad.

1986 skulle bli Beppes sista år i livet. I början av augusti stod döden på lur i form av ett akut blödande magsår. Han avled så småningom på Östersunds lasarett i en ålder av 58 år. Efter hans död föddes tanken hos hustrun Kerstin, att för den breda allmänheten ställa ut hans kvarlämnade saker. I juni 1999 slogs portarna upp till ett permanent Beppe museum. Där kunde publiken ta del av tavlor, manuskript och annat kuriosa. I en del av byggnaden fanns Beppes berömda himmelsäng, med dockorna: Busan, Gäspan, Kraman, Hungran och Sigrid, samtliga välkända för en hel generations barn.

På en genomresa i det bördiga jämtländska landskapet för några år sedan, gjorde jag en avstickare ut på Öhn för att ta del av Beppes-värld i hans museum. Där fick jag en trevlig pratstund med dottern Camilla Wolgers om hennes fars gärning och verk. Så sent som 2004/2005 turnerade teatergruppen "Slabang" med material hämtat ur Beppe Wolgers välfyllda skattkista. Ett bevis på att sagofarbrorn, konstnären, poeten, författaren John Bertil Wolgers fortfarande är lika högaktuell.

Roger Lindqvist


I Beppes museum på Öhn fick jag en trevlig pratstund med dottern
Camilla Wolgers om hennes fars gärning och verk.
Foto: Roger Lindqvist  2004

Beppe Wolgers arbetsrum. Foto: Roger Lindqvist 2004

Beppe museet på Öhn i Ströms vattudal slog upp portarna 1999.
Foto: Roger Lindqvist 2004

Beppe Wolgers (1928-1986)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0