På farligt uppdrag

Min far låg under andra världskriget inkallad vid flottan. Och många är de historier som han berättat för oss om vad som hände därute på Östersjöns farvatten. Under en tid hade han sin tjänstgöring på pansarskeppet Drottning Victoria. Uppkallad efter den svenska drottningen som var gift med kung Gustaf V. Även om vårt land var neutralt, hände då och då vissa missöden. Tyskt flyg kom ibland in på svenskt territorium, en gång gasbombades det fartyg där min far befann sig. I flera veckor låg han inlagd på ett lasarettsfartyg p.g.a den farliga rök som utvecklades vid bomningen. I flertalet veckor låg man ute på Östersjöns vatten, för att efter fullgjort uppdrag återvända in mot Stockholm och Skeppsholmen. Runt om i de farvatten där svenska fartyg uppehöll sig, fanns hela tiden en överhängande fara för att stöta på alla de minor som fanns utlagda av tysk militär. Ombord på minröjaren "Sökaren" var min far med om att desarmera upphittade farliga minor. Det var i allra högsta grad ett mycket farligt arbete, som i värsta fall kunnat sluta väldigt illa. Permissionen kom att bli en riktig glädjekälla, mitt i allt detta mörka och tråkiga. Då åkte min far och hans flottistkollegor, in till Stockholm för att gå på dans på Nalen och Sveasalen. Det var ett stort nöjesutbud under de här åren. Som var en nödvändighet för att helt enkelt härda ut. Pappa gick på s.k. värnpliktskola på Liljevalchs, som i grunden var en konsthall, men som under kriget upplät sina lokaler för det militära. Övernattningarna skedde ute på Skeppsholmen, ombord på Af Chapman, som fungerade som logementsfartyg. I maj 1945 proklamerades fred. Men inte förrän i juli samma år fick pappa äntligen ta tåget hem till mor och far samt syskonen i Hortlax. Om den här turbulenta tiden, har min far berättat om otaliga gånger. Och i hans efterlämnade saker från denna tid finns än idag kvar diverse handlingar, såsom tjänstgöringsbok fotografier mm.

I samlad trupp ute på Skeppsholmen. Min far är 3:a från vänster.

Min fars tjänstgöringsbok som berättar var han tjänstgjorde.

Pansarskeppet "Drottning Victoria."

Minsveparna: HMS Sökaren byggd 1916. HMS Sveparen byggd
1917. HMS Sprängaren byggd 1918. Det var på Sökaren längst t.v.
som min far tjänstgjorde.

Den 19 februari 1944 firade min far sin 21 årsdag,
ute på ett kallt fartygsdäck, någonstans i
Sverige.


Kommentarer
Postat av: Leif Englund

Hej,

Interessant läsning om din fars kommemdering ombord

på Sökaren. Vi är ett gäng optimister som f.n. har

tagit oss an Sprängaren och Sveparen, för att utur dessa återställa ett av fartygen (Sprängaren) i sjö-

värdigt och ursprunligt skick. Sveparen är bortom all räddning! Målet är 1918, d.v.s. 100 år. All drift, huvudmaskineri och samtliga hjälpmaskiner kommer att vara de ursrunliga ångmaskinerna och målsättningen är att hon åter skall vara koleldad.

Gå gärna in på hemsidan för Veteranflottiljen,

"mtbveteraner.org" och klicka på Sprängaren.

Det vore trevligt om du hörde av dig. Du har kanske mer att berätta? Det finns kanske fler foton?



Bästa hälsn.

Leif Englund

2009-04-27 @ 23:04:47
Postat av: ingemar arnar

Min far låg på sprängaren under kriget. Finns det tjänstgöringslstor, loggböcker mm som man kan få ta del av för att få veta mer om den tiden?
Han hette Sven Andersson.
mvh
Ingemar

2013-05-18 @ 00:01:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0