Skandalöst och vidrigt

Man undrar vilken sorts människosyn som präglar våra respektive makthavare. Klockan var vid niotiden i Lördagsmorse, när min hustru ramlade och ådrog sig en/två fula frakturer på sin vänstra arm. Smärtan var och är fortfarande väldigt jobbig. Från lasarettet i Piteå (som enligt politikerbeslut inte längre utför akuta operationer) delegerades fallet över till Sunderby Sjukhus - ett av Europas modernaste enligt uppgift - som "skulle höra av sig i början av nästa vecka." Början på veckan är som alla vet redan här. Ännu inget samtal från berörda parter inom ortopedin. Detta föranledde ett samtal imorse, där min hustru förhörde sig om när den ev. operationen skulle äga rum. Märk väl, patienten själv ringer upp, tyvärr inte tvärt om. En något ointresserad dam på andra änden, svarar kort att "Din operation troligtvis sker inte förrän nästkommande vecka." "Men jag har ont, förskräckligt mycket ont," säger min hustru lite frustrerad och förfärad. "Jag ska se om det går skynda på lite." Sen är samtalet avslutat.

Ilskan växer till en tornado inom mig. Jag får nästan darrningar i hela kroppen, så otroligt upprörd blir jag. Kan man behandla lidande människor i vårt land år 2009 på detta vidriga sätt? Jag väntar samtal från ortopeden klockan 13:40. Om inte utfallet blir positivt, åker jag genast in till stan till närmaste järnaffär, och där inhandlar ett stycke stabil slägga, för att sedan åka till Sunderbyn för att där påbörja rivningen av det så kallade : "Europas modernaste sjukhus." Att ha mage att inte kalla en ful fraktur med tillhörande konstanta smärtor akut, ja, då vet jag inte vad jag skall säga. Nåt är fel inom den vård vi bedriver idag. Jag vill på det bestämdaste säga, att ingen inom läkar eller personalkåren har gjort något fel, det är systemet som sådant det är fel på.

Herr och fru makthavare, jag hoppas innerligt av hela mitt hjärta att ni inte trillar omkull, på någon isfläck nästa gång ni är ute med favoritvovven och går. För tänk hemska tanke, då kanske det är just ni som ligger på en akutmottagning med svåra smärtor i armar och ben, och inte nog med detta, ni kanske måste vänta en hel vecka innan felet åtgärdas. Och under tiden ni sitter på er kammare och tittar lidande på pillerburken, kanske ni också måste alldeles själv ringa och beställa tid för operation, för er onda arm eller ben. Och förresten vad ni än gör, ramla för Guds skull inte här i Piteå och gör er illa. Det kan ta en ände med förskräckelse.

Kommentarer
Postat av: solbritt

Det är fruktansvärt att man måste vara frisk för att höras och få hjälp när man är t.o.m akut sjuk. är detta sverige 2009?

Stå på er, Sollan

2009-03-17 @ 13:42:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0