Åke Grönberg

Våren 1965 gästade Riksteatern Piteå med teateruppsättningen av"Markurells i Wadköping". I huvudrollen som herr Markurell syntes sångaren och skådespelaren Åke Grönberg (1914-1969) Piteå Tidningen uppmärksammade händelsen, med att göra en intervju med huvudrollsinnehavaren Grönberg. Åke Grönbergs insats i svensk film och teaterhistoria är stor och välkänd. Men frågan är ändå om han inte är mest ihågkommen som "Orvar" i sketchen Skattkammarön, som förekom i TV-programmet "Estrad" inspelat inför publik på cirkus i Stockholm 1967. De andra medverkande var; Lars Ekborg, Gunwer Bergkvist och Margaretha Krook.


Åke Grönberg som Markurell i Wadköping. På besök i
Piteå mars 1965.


Piteå Tidningen uppmärksammade herr Grönbergs besök.
På bilden syns Åke Grönberg vid piteåfödda skulpttören
Ebba Hedkvists "Sjösättningen" på Uddmansgatan i Piteå.


Piteå Tidningen mars 1965.Många av oss förknippar Åke Grönberg som sångare. Men
han var även både en förnämlig komedi och seriös aktör.
Med bl.a. en roll i Ingmar Bergmans "Gycklarnas afton" från
1953. Sin sista insats som skådespelare gjorde han 1969 i
TV-serien "Kråkguldet".
Kommentarer
Postat av: valle

Åke var en sångare med en fantastisk känsla för orden i texterna. Han var inte bara burlesk och grovhuggen (som hans yttre förstärkte intrycket av) utan en smörsångare i ordets bästa bemärkelse. Följsam till melodin och musiken. Den gamla dansbanan och Fleckeras vals är två sånger som tar fram det bästa av Åke.

2009-10-06 @ 20:50:30
Postat av: Roger

Åkes två sista tv-roller var i "Bombi Bitt och jag" 1968 och som jag tidigare nämnt "Kråkguldet" från 1969. Hans repliker andades av en slags mustighet - precis detsamma som också kännetecknades i hans många sånger.

2009-10-06 @ 22:10:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0