Hylands hörna

Under en följd av år var Hylands hörna det stora heldagsnöjet i TV:n. På arbetsplatser landet runt, diskuterades innehållet i den senaste utsändningen av hörnan. 1962 premiärvisades det första programmet. Den allra sista hörnan visades 1983. Under årens lopp passerade många av våra mest älskade artister revy. En klassiker är utan tvekan programmet där statsminister Tage Erlander medverkade. Han drog gamla värmlandshistorier, bl.a. den om prästen som glömt ta av pistolhölstret efter besök på skjutbanan. Så småningom händer det som inte får hända. Ett skott går av i predikstolen, varvid prästen försvinner ner på golvet. En upphetsad kyrkobesökare skriker då: -"Gubber å kärringar, huk er i bänkera, för nu ladder han öm!"

I ett annat klassiskt program - annandagjul 1966 - medverkade skådespelaren Per Oscarsson. Han börjar plötsligt i direktsändning med en improviserad sexualupplysning till landets alla barn. Tittarstormen som följde var en av de största i televisionens historia. Lennart Hyland har hyllats som en av de allra största "tv-genier" som vi haft. Han var född i Tranås 1919 och avled i Stockholm 1993.
"Här ses Lennart Hyland och hans nya värdinna Sylvia
Vrethammar under en repetition".

Piteå Tidningen den 15 januari 1970.

Kommentarer
Postat av: Rondine

Per oscarssons strippning kommer jag ihåg.

Erlanders historieberättande är jag inte säker på,

har nog bara sett det repriseras.

Men, det roligaste av allt var ju Carl-Gustaf Lindstedts "Guben i låddan".

Det var höjdpunkten...

Tror inte att dagens barn skulle sitta stilla särskilt länge framför tv:n om det sändes idag.

2009-10-14 @ 14:48:45
URL: http://rondine.blogg.se/
Postat av: Roger

Carl-Gustaf var ju med från första början. Sedan kom John Elfström (mer känd som Åsa-Nisse) med i hörnan, (1966)då som den lite underfundige "Nutte". Hylands hörna finns tillgänglig på SVT:s hemsida på "Öppet arkiv". Gå gärna in och ta er en titt. Det väcker många minnen till liv.

2009-10-14 @ 16:11:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0