Starbiografen i Roknäs - äventyrets boning

I Starbiografen i Roknäs, bodde äventyret. Ja, åtminstone tyckte jag det när jag som barn åkte i sällskap med min kusin Robert för att se på alla hjältars hjältar: "Tarzan - apornas son". För Robbans farfar Ragnar, var den som hade hand om skötsel och filmförevisning, i den lilla bion alldeles invid vägen. Före filmens början, gjorde vi ett besök i den röda stuga där farfar Ragnar bodde. Roberts farfar var skomakaremästare. Han hade gått den långa vägen, och tillhörde den gamla skomakaredynastin Nilsson i Roknäs. Ragnars pappa hette Claes, och var född i Linköping. Historien förtäljer, att han en gång vandrade sträckan Linköping-Stockholm barfota, och att han i mitten av 1800-talet flyttade sina bopålar till Roknäs, långt upp i norr. Där öppnade han sedan "Nilssons finskomakeri" på Hantverksgatan i Roknäs. Och i folkmun kallades Claes Nilsson endast för "Sko-Nisse". Ragnar och brodern Valdemar, övertog senare faderns skomakeri. Roberts farfar dog plötsligt en morgon vid köksbordet 1973, han blev 69 år.

Vad Starbiografen i Roknäs anbelangar, så står den öde sedan några år. Skamfläck, har den kallats av vissa, medan andra gärna skulle se att den bevarades åt eftervärlden. Men kanske går den gamla bion en ny vår till mötes. Fredrik Hedelin som äger missionshuset i Långnäs, har anmält sitt intresse. Men än så fattas vissa viktiga detaljer för att bion åter skall öppna sina dörrar. -"Det behövs flera intressenter för att planerna skall gå i lås", säger Hedelin i ett uttalande i Piteå Tidningen. Kanske att bion isåfall åter tar upp "Tarzan - apornas son", på programmet. Den som lever får väl se?


Starbiografen i Roknäs. Äventyrets boning, under min barndom.
Tarzan - apornas son, Åsa-Nisse, 91:an Karlsson var några av de
filmer som fanns på programmet. Foto: Roger Lindqvist.


Med spänd förväntan trädde man in genom porten. För därinne
hände det magiska saker. Foto: Roger Lindqvist.


Skamfläck säger många. Medan andra gärna vill se en fortsatt
verksamhet i den idag så nedslitna lokalen. Foto: Roger Lindqvist.


Ragnar Nilsson. Farfar till min kusin Robert.
Ragnar var skomakaremästare. Ett yrke som
han "ärvt" efter sin far Claes Nilsson, en gång
född i Linköping, men som vid 1800-talets mitt
flyttade till Roknäs. Ragnar skötte också om
biografen i hembyn Roknäs.


Kommentarer
Postat av: Ilone

Det vore väl roligt om man kan bevara den gamla Star-biografen...

i Övertorneå har man en gammal biograf som fått kultstatus, jättemysigt med gamla bioaffischer på väggarna. Lokalen används också b.la som rep-lokal för olika band. Markus Fagerwall har tydligen börjat sin karriär i den gamla bion.

2009-09-04 @ 01:17:01
URL: http://vintersaga.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0