Gläntan - ett fritidsparadis


Spantringen av fritidsgården pågår som bäst. I bakgrunden det uthus
som flyttats från Furunäsets sjukhus och förvandlats till ekonomibygg-
nad.


Gläntan (ett ännu högst inofficiellt namn) är ett fritidsområde i vardande, en plats avsedd för vårdtagare vid Furunäsets sjukhus. Stället är som skapt för uppfriskande havsbad men ligger inte längre bort än att det även vintertid kan nyttjas som mål för kombinerade buss- skidfärder. Det breder ut sig några få stenkast från Bondö-vägen men ändå så avskilt att man slipper trängas med andra friluftsälskande människor. Väldiga högar av ris och smärre av bark och annat flytgods vittnar om att det både avverkats och räfsats och städats på platsen. En uthusbyggnad, som under lång tid tjänat sitt ändamål som vedbod och lokal för s.k. hemliga förrättningar, har redan anbringats och är under upprustning och "skelettet" av det som ska bli huvudbyggnad tecknar sin siluett mot det blå havsvattnet och den ulliga juniskyn.

Bakom projektet står Furunäsets sjukhus hjälpförening och som PT berättat i tidigare repotage är idén till den här fritidsanläggningen socioterapeut Acke Norbergs. Ritningarna har upprättats av snickarmästare Hedley Wikström, som med sjukhusledningens goda minne också kontrollerar arbetet på platsen. Men själva jobbet utförs till stor del av patienter som härigenom bereds tillfälle till terapiverksamhet av ett slag som de tydligen finner stimulerande och intressant. Det mesta av trävirket till fritidsgården kommer från sjukhusets gamla loge. Arbetskraften bereder heller inget problem. Åtskilligt i materialväg har man också fått gratis eller till betydligt reducerat pris av företagare och affärsmän, som anser det värt att satsa på den behjärtansvärda insats till förmån för sjuka människors trivsel som det här rör sig om.

Men det finns ännu gott om plats för mecenater. Pengar är förstås särskilt välkomna men man tar också emot material med öppna armar. Främst på önskelistan står: plankorrugerad plåt (man behöver 200 kvm), isoleringsmaterial, mineralullplattor, hårda och porösa träfiberplattor, sittmöbler, trädgårdsmöbler, ett par tusen murtegel och målarfärg. En lämplig båt skulle man också få god användning för.
Alla gåvor är välkomna. Herr Norberg eller Wikström kan kontaktas. Det är inte roligt att tigga men de som ställt sig i bräschen för det här företaget anser med all rätt att ändamålet får helga medlen. Hjälpföreningen ger det ekonomiska bistånd man kan - bl. a. har genom dess försorg och tack vare tillmötesgående från den säljande firman en mindre buss kunnat förvärvas till nedsatt pris att användas för utflykter o.s.v. - men tyvärr är dess resurser begränsade. Det måste nog hjälp till utifrån om Gläntan ska kunna bli vad männen bakom projektet eftersträvar - ett utflyktsmål, där av ett oblitt öde drabbade människor ska kunna koppla av och kanske återvinna krafter och hälsa. Som ett led i den socioterapeutiska verksamhet som utgör ett väsentligt inslag i mentalsjukvårdens nya giv är det lilla paradiset på Pitholmens östra strand värt alla goda krafters stöd.


Den 20 x 8 meter stora fritidsgård den - här sedd från söder - får ett
samlings- och serveringsrum med 100 sittplatser, kök rastrum för
skidutflykter, klädloger och en öppen loggia. Det blir öppna spisar så-
väl i rastrummet som i loggian.
--------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 21 juni 1960.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0