"Han hade en stor fantastisk dröm..."


Baptistpastorn Martin Luther King - född den 15 januari 1929
mördad den 4 april 1968 på en balkong i Memphis, Teennessee. 1963
höll han sitt berömda tal  "I Have A Dream...." Drömmen ifråga fick
 han aldrig någonsin se förverkligas, den slutade som sagt i en blodpöl
på en balkong där den troliga mördaren hette James Earl Ray. Något
som Ray senare förnekade.
---------------------------------------------------------------------------------

HAN HADE EN STOR DRÖM

Martin Luther King hade en stor dröm. Han drömde om ett bättre Amerika och hans tro på icke-våld tände förhoppningar och mod hos negrerna runt om i Amerika. I talet om hans stora dröm, som blivit en av de amerikanska klssikernas, sade han:
Vi kan aldrig vara nöjda så länge negern utsätts för polisbrutalitetens outsägliga fasor.
- Vi kan aldrig vara nöjda så länge våra kroppar, uttröttade av hårt arbete, inte kan få husrum i motellen vid riksvägarna och hotellen i städerna.
- Vi kan aldrig vara nöjda så länge våra barn berövas sin självkänsla och sin värdighet genom plakat med texten; "Enbart för vita".
- Vi kan aldrig vara nöjda så länge negern i Mississippi inte kan rösta och negern i New York tror att han inte har någonting att rösta för.
- Nej, vi är inte nöjda och vi kan inte bli nöjda förrän rättvisa och rättfärdighet väller fram som en mäktig ström.
- Fortsätt arbeta i tron att värdighet i lidande ger frigörelse. Återvänd till Mississippi, återvänd till Alabama, återvänd till Syd-Carolina, återvänd till Georgia, återvänd till Louisiana, återvänd till slummen och gettona i städerna i norr i vetskap om att på något sätt kan och skall situationen ändras.
- Låt oss inte försmäkta i förtvivlans dal. Jag har en dröm. Det är en dröm med djupa rötter i den amerikanska drömmen. Jag drömmer att en dag skall sönerna till de forna slavarna och de forna slavägarna kunna sitta tillsammans på Georgias röda berg vid broderskapets bord.
- Jag drömmer att en dag skall till och med staten Mississippi, som nu jäser av orättvisor och förtryck, förvandlas till en oas av frihet och rättvisa.
- Jag drömmer om att mina fyra små barn en dag skall leva i ett land där de inte blir dömda efter sin hudfärg utan efter sin karaktär.
- Det är vad vi hoppas. Det är med den tron jag återvänder till södern. Med den tron skall vi kunna hugga ut en sten av hopp ut förtvivlans berg.

(Martin Luther Kings tal i Washington 1963)

------------------------------------------------------------------------------
Norra Västerbotten den 6 april 1968.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0