Inför Nattfestivalen i Piteå 1965....


AXEL BENGTSSON - idékläckare och PR-spruta nr. 1.

Sträck på Er pitebor, Ni och Er Nattival är omåttligt uppskattad i grannländerna. Kanske inte i första hand arrangemanget som sådant, men ändamålet. Norska och finska tidningar ägnar jippot sida efter sida, som exempel kan sägas att den största finskspråkiga tidningen skickade hit en av sina medarbetare och resultatet blev sex sidor om Nattivalen.

Mannen på gatan är också oerhört imponerad. Men förundrar sig över hur en sån liten stad som Piteå kan arbeta för att sedan ge bort alla pengar. Att man sedan ger dem till utlänningar gör inte förvåningen mindre.
Valet av stipendiater emotses också med stor förväntning. Att Kirsten Sand fick fjolårets pris rönte stor uppskattning i hela Norge. Hennes insatser var väl kända, trots detta kom utmärkelsen som en sensation i den "lärda" världen.
 Den finske stipendiaten Reidar Särestöniemi fick börja leva ett annorlunda liv sedan det blivit känt att han fått stipendiet. Man tävlade om att få med hans verk på olika utställningar. Tidigare bodde han i sina föräldrars stuga i den finska ödemarken, han har inte svikit sin gamla hembygd. Men en ny stuga med atélje har han låtit uppföra på hemtomten.

Vid ett av Föreningen Nordens Sammanträden, diskuterades det livligt om hur man skulle göra för att stärka det nordiska samarbetet. Den allmänna uppfattningen var, att Nattivalen var det i särklass bästa privata initiativet.

- Visst försöker man stärka samarbetet på olika sätt, bl. a. genom att sammanföra lärare från de olika länderna. Men det är staten som får stå för den kakan, vårat jippo behöver ingen statlig subvention.
Så säger Nattivalens "pappa", Axel Bengtsson. Han har rest omkring i Sverige en hel del under den sista tiden och träffat en hel del människor.
- Det finns bara tre saker beträffande Piteå som har fastnat i sörlänningarnas medvetande, nämligen badvattnet, Nattivalen och Gågatan. Om industriexpansionen tycks dom inte känna till just något.

Anledningen är väl ganska lättförståelig, det byggs industrier lite varstans. Men Nattivalen var något nytt och har fortfarande samma klang, trots att plagiaten växer fram lite varstans.
- Det är kanske inte så mycket att säga, ifall dom ordnar liknande jippon söderut. Men när grannkommuner och grannlän börjar plagiera, tycker man nästan att det är onödigt. Ändamålet är vi som tur ensamma om, vi arbetar av idéella skäl, medan våra "bröder" arbetar av kommesiella skäl.
Fjolårets TV-sändning från Nattivalen, gav jippot ett alldeles utmärkt PR. I år blir det ingen direktsändning, men festligheterna kommer ändå att bevaras åt eftervärlden. Erik Forsgren kommer att filma här, den filmen skall visas non-stop på S:t Eriksmässan.
- Nästan det bästa som kan hända, tycker Axel.

Ifjol kunde vi glädja oss åt ett underbart Nattvalväder. Hitills har det varit halvknackigt, ska årets Nattival bli en repris av 1963 års? Den Nattivalen vill Axel Bengtsson helst glömma.
- Oj vad det var nervöst. Det såg inte ut som om vi skulle få 1 mm, det krävdes för att få ut försäkringen. Strax innan tiden gick ut, kom det en våldsam skur och vi kom "över strecket". Även om man inte fått ut försäkringen, skulle det hela ha gått ihop. Men så värst många tusenlappar hade det inte blivit över.
- Någon gång måste vi få sommarväder, och eftersom "sommaren" håller på att vara så långt liden, bör vädret stabilisera sig när som helst.
Så Axel Bengtsson och hans bröder på ansvarigt håll går och håller tummarna. Ytterligare en orkester kontrakterades på måndagen. Säkerligen hälsas dom välkommen av den ungdomliga publiken. "The Roosters" från Luleå svarar för popen under festivalkvällen.

 En av stipendiaterna, Thomas Warburton, som fick översättarpriset, kan ej komma till Piteå och ta emot sitt pris. Han hade alltför knappt om tid för att hinna med "vanliga" kommunikationsmedel, och flyga ville han rakt inte. Mellan varven passar Axel Bengtsson på att sälja lotter.
- Vi kom igång nog så sent och eftersom vädret inte har varit det bästa har försäljningen gått lite trögt. Men det har visat sig, att så fort solen har behagat komma fram, är betydligt mer folk i farten och givetvis blir lotteriåtgången större. Lotteriet ska ge några tusenlappar, Nattivalen ännu fler till förmån för kulturen på Nordkalotten. Och våra grannar fortsätter att förundra sig...

-------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen juli 1965.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0