"Joel klipper till"JOEL BERGLUND, 64, klipper till. Det har han gjort sedan åtta års ålder.
Idag har Berglund samlat på sig i stort sett allt som skrivits om Rosvik
och Furunäsets sjukhus. Allt finns prydligt arkiverat i mängder av klipp-
böcker.

En riktig klippare - det är precis vad han är, Joel Berglund från Piteå. Att saxa text ur tidningar, den passionen tog skruv redan vid 8 års ålder. Idag är Joel 64 och fortfarande lika hängiven sin uppgift.
Joel Berglund bor på zonområdet i centrala Piteå sedan två och ett halvt år. I tre rum och kök. Flyttningen till zon medförde vissa bekymmer. Joels klippböcker fick inte plats. Problemet löstes dock när en grannflicka flyttade. Berglunds fick hyra den intilliggande ettan. Där huserar Joel idag med sax, tidningar, klister och tusen och åter tusen gulnade tidningsklipp, prydligt arkiverade i ett otal antal klippböcker.

Samlarobjekt
Rosvik, Pite älvdal och Furunäsets sjukhus - det är Joel Berglunds tre stora samlarobjekt.
- Jag har det mesta som finns präntat i tryck om dessa objekt. Det gäller för stort sett hela 1900-talet, säger Berglund och slår ut med handen mot sin enorma samling.
- Det här ger mig en fantastisk avkoppling. Det är avstressande. Intressant. Och roligt, säger han.

Rötter i Rosvik
Joel Berglund har sina rötter i Rosvik. Där är han född och uppvuxen. Familjen bestod av far och mor och en bror. I sina ungdomsddagar var Joel involverad i arbetet på gården. Berglunds hade ett småbruk och en silverrävfarm
- Jag bodde hemma tills jag gjorde rekryten. Därefter fick jag ett sommarvikariat på Furunäsets sjukhus. Året var 1943. Vikariatet förlängdes. Under hösten. Över vintern och så vidare och så vidare.... Joel Berglund stannade kvar i 40 år!

Social träning
Mellan 1943 och 1960 jobbade Berglund inom sjukvården, ute på avdelningarna. Därefter kom det att handla om socioterapi till dess Berglund packade ihop och slutade på Furunäset för några år sedan.
- Det var ett bra jobb. Arbetet gick ut på att ge patienterna social träning, genom resor, studier, underhållning, ren förströelse och mycket annat. Hustrun Essie har också förtjänat sitt levebröd vid sjukhuset. I över 40 år. Och i 20 år har paret bott i en av Furunäsets bostäder.

"Barnens vän"
Att skriva och klippa och klistra, det intresset har varit ständigt brinnande.
- Det hela började när jag gick i söndagsskolan i Rosvik. På den tiden fanns det en tidning som hette "Barnens vän". En dag hade tidningen ett referat om en söndagsskolefest i byn. Detta klippte Joel ut. Så småningom började han skriva egna referat från söndagsskolefester och andra små begivenheter. Referaten publicerades i Barnens Vän och i PT.

"Som galen"
Och Joel han klippte och klippte....
- Jag samlade på alla texter som på något sätt var knutna till Rosvik. Precis allt, från små notiser till stora repotage. Dessutom sparade jag alla foton jag fick tag på från samhället,
- Vissa perioder var jag som galen när jag såg en rubrik om Rosvik, skrattar Berglund. 1943 utökade Berglund arkivet till att även innefatta Furunäsets sjukhus. Han har därefter gått tillbaka i tiden och kompletterat sin samling med klipp från hela 1900-talet. Resultatet idag är en enorm samling, som dessutom innefattar en mängd fotografier från sjukhuset tagna under flera decennier.

Sju dagstidningar
Idag klipper Joel Berglund dagligen från sju dagstidningar!
- Jag prenumererar på fyra tidningar (PT, NSD, NK och DN). Jag köper också kvällstidningarna, plus att jag får Svenska Dagbladet av en bekant. Berglund är dessutom en flitig medarbetare i PT sedan flera år tillbaka. Produktionen handlar till största delen om krönikor, om Rosvik och Furunäset.
- För många år sedan blev jag faktiskt erbjuden en tjänst på PT, av dåvarande redaktionssekreteraren Robert Stenholm. Jag tackade nej. Jag var nog lite för blyg, dessutom verkade jobbet stressigt. Ett beslut som Joel Berglund inte har haft anledning att ångra - även om livet och vardagen ständigt har kretsat (och fortsätter att kretsa) kring Piteå-Tidningen och de andra avisorna.------------------------------------------------------------------------------------------
Text: Jan Westerberg.  Foto: Torbjörn Gustavsson.
Piteå Tidningen den 22 februari 1986.

PS. Joels samlingar finns idag på muséet i Piteå. Jag har själv suttit och ögnat
genom hans klipparkiv sida för sida. Mycket spännande - eftersom mycket av
materialet handlar om Furunäsets sjukhus, där jag själv har jobbat.
/Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0