Logen Käcktjärn, Bölebyn


Konstnären Folke Sjöberg vill nå en ny konstpublik. Därför sätter han
upp träskulpturer av piteåkonstnärer i danslogen.

Konstnären Folke Sjöberg, Långnäs, har en stor, fin loge på sin sommarstugetomt i utkanten av Böle.
- Om man skulle ta och rusta upp den och anordna logdanser, tänkte Folke som är känd målare. Och hänga konst på väggarna!
Sagt och gjort. Nu står logen klar och på logväggarna ska en mängd träskulpturer sättas upp lagom till den första dansen.
- På det här sättet kan jag presentera piteåkonstnärer för danspubliken!

Sedan en del år är det "inne" att dansa i logar. Det enda som behövs är en loge och lite musik. Musiken har konstnären Folke Sjöberg ordnat på ett enkelt sätt. "Folke Sjöbergs trio" heter dragspelsbandet som kommer att spela i "konstnärslogen" i Böle.
- Jag har ett eget band som kommer att stå för musiken, säger Folke som har bråda dagar. "Bandet" består av dragspel bas och trummor. Musik: äkta svensk gammeldans. Under premiärkvällen får Folkes trio förstärkning med trumpetare Lennart Jonsson. Känd som en duktig blåsare.

DANS - KONST
Folke Sjöberg har liksom flera andra piteåkonstnärer anordnat utställningar bl. a. i Piteå. En viss "konstpublik" har kommit. Men nu vill Folke nå flera.
- Det är i regel inte samma sorts människor som går på konstutställningar och på gammeldans. Genom att kombinera logdans och konst slår jag två flugor i en smäll, menar långnäskonstnären som lagt ner åtskilliga snickartimmar för att pigga upp den åttakantiga logen.
- Jag har gjort det mesta själv. Det blir liksom roligare och billigare då.

I kväll "smäller det hela i gång". Då är loggolvet nyborstat, träskulpturerna av konstnären Ingemar Asplund, 49 år, hänger på logväggarna och instrumenten är stämda.
- Jag tänker presentera så många piteåkonstnärer som möjligt. Främst skulpturer men även måleri. Fast då får jag nog göra en bättre anordning för strålkastarna.

TVÅ GÅNGER PER VECKA
Folke Sjöberg tänker ha logdans två gånger per vecka. Onsdagar och lördagar. Till att börja med. Kommer det mycket folk blir det fler danser.
- Jag hoppas att turisterna ska hitta hit. För att dansa och för att titta på piteåkonst, hoppas Folke Sjöberg.
-----------------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 8 juli 1970.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0