När Götas cafékiosk gick på auktion

På lördagen skrevs ett litet stycke historia i Piteå då Götas cafékiosk vid Sundsgatan gick på auktion.
- Snart har vi bara asfalt och höghus, det gamla Piteå försvinner, sa en av de många stamkunder, som var med vid auktionen.
I över 50 år har cafékiosken varit ett kärt mål för morgontidiga pitebor som träffades för att dryfta dagens och morgondagens problem. Innehavarinnan fru Göta Holmlund lägger av efter 21 år. Kiosken skulle ha forslats bort för länge sedan, men stadens styrande gav fru Holmlund dispens till i år. Auktionen lockade mycket folk.


Innehavarinnan fru Göta Holmlund hjälpte auktionsutroparen Fingal
Åström. Efter 21 år lägger hon av med sin rörelse.Man skulle kanske tycka att det inte är så märkvärdigt när en kiosk försvinner, men Götas cafékiosk var en del av det gamla Piteå och för många pitebor något speciellt. Kiosken har öppnats klockan 6 på morgonen och då har morgonpigga pitebor av alla kategorier strömmat till för att få sig en kopp kaffe och tala om dagens och morgondagens problem. Här har man diskuterat politik, fotboll och ishockey. Innehavarinnan Göta Holmlund har varit som en mor för alla och därför ter det sig naturligt att det för många kändes lite vemodigt när hela klabbet gick på auktion och i dag bara är ett minne.

Många av stammisarna har gått till kiosken varje morgon i 15-20 år. På lördagen var det Fingal Åström från Pålmark som svingade klubban och sålde kaffekoppar, bord, stolar och allt lösöre överhuvudtaget. Själva kiosken fann också sin köpare och den kommer troligen att förvandlas till sommarstuga ute i skärgården någonstans.


Skylten "Förtäring av spritdrycker...." ville många ha som ett minne.


Auktionen är slut. Kvar är bara en gammal pitebo som slagit sig ner
och mediterar. En av dem som var med när kiosken kom till. - Vart
skall vi nu ta vägen? frågar sig stamkunderna.
------------------------------------------------------------------------------

Text: Sven Meyer. Foto: Hans G. Pettersson.
Piteå Tidningen den 1 september 1969.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0