Steve McQueens död 1980

Steve McQueen blev inte världsstjärna genom någon karaktärsroll i en konstnärlig film. Han blev känd för världen genom en vansinnig biljakt längs San Franciscos gator i polisfilmen "Bullit". Själv satt han vid ratten i en av de jagande bilarna till producentens fasa.

OFTA GIPSAD
McQueens motorintresse, eller snarare fart-begär, skapade ofta oro hos producenter. Det gick så långt att hans kontrakt innehöll en klausul där han lovade att inte köra några tävlingar medan han filmade. Allt för ofta hade scener fått uppskjutas när McQueen kom med någon kroppsdel i gipspaket.
Hans intresse för motorcyklar och bilar kom fram i många filmer. I "Den stora flykten" flydde han från ett krigsfångeläger genom att hoppa över ett staket med en motorcykel, i "Le Mans" var han racerförare, i "Äventyraren Thomas Crown" åkte han omkring i en terrängbil, en så kallad dune-buggy.

Steve McQueen föddes i ett jordbruksområde i Missouri. Efter en brokig uppväxt, då han bland annat tillbringade en tid på en uppfostringsanstalt, kom han första gången i kontakt med skådespelaryrket som 20-åring i New York 1950. Då hade han hunnit jobba som mässpojke, oljeborrare, timmerhuggare och tivoliarbetare bland annat och dessutom tillbringat en tid i marinkåren. Men skådespelaryrket fastnade han för. Han arbetade på teatrar i New York tills han 1959 fick sin första roll i en långfilm. En i alla bemärkelser ruskig historia som hette "The Blob".
Samma år fick han en TV-roll som prisjägare i en västernserie. Det var början till hans kändiskarriär.

Genom åren har han medverkat i många publiksuccéer. Förutom "Bullit" och "Papillon" (där han spelade mot Dustin Hoffman) kan nämnas "Getaway" med Ali McGraw (som han så småningom gifte sig med men skilde sig från redan efter ett år). Den sista film med McQueen vi sett i Sverige är "Tom Horn" som gick upp på biograferna i somras. Men han hann med att göra ännu en, "The Hunter", innan tiden tog slut.

LUNGCANCER
För flera månader sedan avslöjade Steve McQueen att han led av lungcancer. I ett försök att stoppa cancern reste McQueen och hans fru Barbara Minty till en hälsofarm i Mexiko och ett kortare tag såg han ut att bli bättre.
Steve McQueen avled, 50 år gammal, på sjukhuset i Juarez.
-----------------------------------------------------------------------
Aftonbladet den 8 november 1980.


Steve McQueen blev bara 50 år gammal.
------------------------------------------------------------------------

Kommentarer
Postat av: Monica

Jag äälskar Mc.Queen,en av dem sista hårdingarna.Nu förtiden finns bara Clint eastwood,Chuck Norris och DeNiro och Stallone kvar.Om du gillar Steve Mc.Queen kan jag rekommendera Christopher Sandford bioigrafi över Mc.Queen:Mc:Queen; The Biography (HarperCollinsEntertainment)

2011-07-20 @ 20:02:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0