Utbildning av storkökspersonal - 1960Änkefru Göta Jonsson från Svensbyn är 5-barnsmamma och
hoppas att efter kursen få arbete i hembyn.

Meningen var att denna kurs skulle mottaga 12 elever men man har bara tagit emot tio i första hand. Det gäller att få avsättning för det arbete, som de kvinnliga eleverna utför och fullt antal kan inte utbildas, förrän den manliga kursverksamheten har utökats. F.n.v utspisas ett 20-tal manliga kursdeltagare. Anläggningen i Storfors skall utökas även i den del som svarar för den manliga kursverksamheten. Det gäller maskin- och motorreparatörer och inalles skall elevantalet utökas till 72 manliga och 12 kvinnliga. Kurserna är avgiftsfria och eleverna får som vanligt omskolningsbidrag och även särskilda bidrag om de har försörjningsplikt av något slag t.ex. hemmavarande barn.

De flesta av de kvinnliga eleverna är frånskilda eller änkor, som skall omskolas. Åldern varierar mellan 19 och 45 år. Föreståndarinna och lärare är Anne Rothoff från Östersund, som tidigare varit internatlärarinna. Eleverna kommer i huvudsak från Piteåområdet men även från Luleå. Länsarbetsnämnden har uppfört en barack där köksavdelningen inrymmes. En fin maskinutrustning står till elevernas förfogande och de skall förutom matlagning utboldas i hemvård och tvätt. Önskemålet är att man skall få en egen tvättstuga i källarvåningen men i första hand skall kommunens tvättstuga användas. Förutom köksavdelningen inrymmer baracken en matsal där de manliga eleverna utspisas.

Den maskinella utrustningen är ännu inte fullständigt komplett men den skall utökas efterhand så att alla redskap och maskiner finns som är erforderliga i ett storhushåll. Eleverna är från det klientel som efter utbildningen måste placeras inom hemorten. De flesta har hemmavarande barn och de kan alltså inte arbetsplaceras på annan ort. En av eleverna är änkefru Göta Jonsson från Svensbyn. Hon är 5-barnsmamma och har nu tänkt att efter utbildningen få plats i hembygden. Hon har tidigare arbetat hemma i Svensbyn på barndaghemmet och åker hem varje dag efter kursavslutningen. För de elever som inte kan åka hem står en barackanläggning till förfogande.

Länsarbetsnämnden har tidigare en omfattande utbildning och omskolning av manliga, men det har varit sämre ställt med den kvinnliga utbildningen. Kurser för biträden i åldringsvård har pågått men den nya given med kurs för personal i storhushåll är anordnad för att få kontakt just med kvinnor som av en eller annan anledning står ensamma och inte har utbildning för något yrke tidigare.


Kursledaren Anne Rothoff instruerar yngste deltagaren 19-åriga
Alice Roslin, Hortlax.
---------------------------------------------------------------------------------
Norrbottens Kuriren den 5 april 1960.

PS. Göta Jonsson (1916-2008) var gift med min mormors bror Gideon
som avled 1957. /Roger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0