"Björnligan från Piteå ger svar på tal"

Björnligan var en grupp ungdomar hemmahörande i Piteå, som under 60-talet ställde till med både bus och diverse äventyrligheter i vår stad. Inlägget som följer, fanns att läsa i Piteå Tidningen den 13 november 1969.


Du, ärliga och hederliga skattebetalare, behöver alltså inte betala skyltfönstret, som den s.k. Björnligan krossade (Se PT:s förstasida 11 november!). Och Du, tror Du verkligen att det hjälper med att "bura in" denna asociala och förfallna ungdom? Nej, det tror inte jag i alla fall. Överhuvudtaget är fängelse en snedvriden kriminalvård. Ge dem istället en övervakare och en chans till. Jag tycker förslaget om en heltidsanställd övervakare verkar bra. Den övervakning som nu är fungerar inget vidare. Den som åtar sig en sådan sak skall också gå in för det, men det är ytterst sällsynt.

Och så en sak till. Hur skulle ni, Svensson, känna er om ni inte var välkommen någonstans, inte ens på ett vanligt fik. Vi gick in på ett kafé i Piteå, uppförde oss ytterst städat, men det blev ingen servering för sådana som vi. Det kallar jag för diskriminering. Är inte våra pengar värda lika mycket som andras? Till sist skulle jag vilja rikta ett ord till Piteå Tidningen. Har ni verkligen inget annat att skriva om än Björnligan. Det börjar bli tjatigt! Det har gått så långt, att oroliga föräldrar ringer och frågar om de törs släppa i väg sina barn till skolan ensamma. Vems fel är det? Jo, erat, eftersom ni målar ut dem som rena maffian. Tack för ordet.

Högaktningsfullt Den sk Björnligan.

Jo då, ärade insändare, PT har visst annat att skriva om ämn om de "sk Björnligan". Men detta utesluter inte angelägenheten av att missförhållanden i ungdomslivet också belyses. Och detta tänker vi fortsätta med. Arten och graden av dessa inslag i PT kan ungdomarna själva reglera. Händer inga övergrepp, inga slagsmål med fönsterkrossningar och inget ofredande av fredliga gatuvandrare blir det inga nyheter av denna art. Den "sk Björnligan" är inte ensam om det som händer på detta område. Men om dess medlemmar vill hjälpa till att minska ifrågavarande nyhetsstoff skall detta hälsas med tillfredsställelse.

Red.
--------------------------------------------------------------


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0