Kiviks marknad sommaren 1972

Årets marknad i Kivik, som nu har kommit så långt från sin ursprungliga funktion som möjligt är, kom med två nyheter i år. Sexklubbarnas liveshower hade dragit ut i marknadstälten. Nu finns det inte mycket mer att vänta av den delen av marknadslivet om inte man skall visa smakprov från "föreställningarna" utanför tälten och inte enbart de agerande mer eller mindre påklädda.

Med hjälp av vrålande och tjutande högtalare gjorde marknadsutroparna sitt bästa för att spränga trumhinnorna på marknadsbesökarna med sin oblyga reklam för "evanemangen" inne i tältens strålkastarljus och att övertrumfa varandra i varudeklarationer. Mitt bland 10 sextält och två motorcirkusar hittade vi Sid Jansson som dragit in i varité "La Paris" med sina vänner spelemän och trubadurer, som gjorde ett tappert försök att sprida välljud mitt i allt detta oljud. Inga fräcka visor blev det från herrar Cornelis, herr T och hans spelemän, Fred Åkerström, Bernt Staf och Ewert Ljusberg. Men fina visor.

De traditionella marknadsgycklarna finns det inte mycket plats för längre. Några fakirer och svärdslukare hade i nåder fått vara med i några sexshower för att fylla ut programmet. Däremot hade Leena Skoog fått jobb på en sexvarité, något som svårligen retade grannetablisementen, eftersom Leena inte ens knäppte upp en knapp på scenen. Lena Fasth påstods också höra till de medverkande, men hon syntes inte till och hennes manager dundrade i pressen: "Hur kan ni tro att Lena skulle uppträda på ett sånt ställe".


Kulturen på Kiviks marknad - på Cornelis Vreeswijks initiativ slog åtta
trubadurer och spelemän till i ett tält utropade av Sid Jansson i Zorns
hatt. Överst fr. v. Torgny Björk, Ewert Ljusberg, Bror Hjort, Jerker Hall-
dén, Alm Nils Ersson, Fred Åkerström och nedanför Bernt Staf, Sid och
Cornelis, poserande mitt bland porrtälten.


Lill och Ulf Thorén gjorde "Hvar åttonde dag" från Kiviks marknad.
Här applåderar de åt trubadurerna.


Leena Skoog på utropshyllan framför sina strip-osv-kollegor på Top
Hat-showen. Leena själv blev dock aldrig mer avklädd än så här. Falsk
reklam tyckte konkurrenterna.
---------------------------------------------------------------------------------
Hänt i Veckan den 28 juli 1972.


Kommentarer
Postat av: valle

Etablerade artister, som vissångarna ovan, har inte åtminstone "i modern tid" uppträtt på Kiviks marknad. Jag var där ett antal år undr slutet av 70- och början av 80-talen. Då var det 3 eller 4 porrtält samt ett tält med klassisk varieteunderhållning, dvs svärdslukare, eldslukare och fakirer. Jag minns Ali Ben Hassan som låg på glas, stack nålar genom kinderna osv. Men man skall heller inte glömma att Pingstkyrkan hade ett tält alldeles vid sidan av ett porrtält. Men något år mot slutet av 60-talet var Lill-Babs där tillsammans med en engelsk skådespelare som spelade kommisarie Maigret i nån TV-serie. Kvällsposten skulle då på sin löpsedel förmedla nyheten att hon hade dragit mer publik än porrtälten (vilket inte var sant). Detta åstadkoms genom den fantastiska löpsedelsformuleringe: "Lill-Babs slog ut brösten i Kivik".

2010-12-18 @ 19:20:25
Postat av: valle

Jag glömde skriva att vid ett av de där åren spelade Bosse Högberg och Liz Öberg samma roll som Leena Skoog i artikeln ovan. De satt bara på scenen under den s k rappningen, dvs inropandet, och drack grogg eller lättare förfriskningar. Bosse presenterades som Mannen med den hårda högern och det mjuka hjärtat.

2010-12-18 @ 19:23:49
Postat av: Roger

Rupert Davies var namnet på den engelske skådisen som spelade Kommissarie Maigret i TV:n på 60-talet. Jag minns honom så väl eftersom serien gick på lördagskvällarna och jag fick lov att vara uppe extra sent för att se programmet.

2010-12-19 @ 00:51:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0