Nacka Skoglund - 1968


NACKA SKOGLUND har många järn i elden. Dessutom gör han succé
på planen, förstås!

Nacka Skoglund, 39 gör fortfarande stor succé. I div. IV-laget Kärrtorp. Han ensam drar mellan 1.000-1.500 åskådare varje match, vilket betyder att de trånga idrottsplatserna i Stockholms förorter knappast räcker till. Men inte nog med det - Nacka har gjort ett riktigt duktigt bolltrillargäng av nykomlingen.

Ingen bollspelare här i landet är så omtyckt som Nacka. Han är en artist, en folkets man uti fingerspetsarna. En särling, som haft många toppar i sitt brokiga liv, men också många dalar. Många är oroliga för hans framtid. Nästan dagligen får man förfrågningar om hur det är med Nacka nu för tiden.
- Jo, tack, här är det bara prima liv, svarar Nacka. Hur är det själv?
Vi hade stämt träff med honom, för att få veta vad den glade bohemen sysslar med nu för tiden. Håller han på med sin bokförsäljning? Har han slutat med mattorna? Vad hoppas han av framtiden? Hur pass vältränad är han egentligen?

Nacka knäpper bort ett dammkorn på sin nya, dubbelknäppta klubblazer, slår sig på den matchande vita polotröjan, och replikerar:
- Ser´u inte det?
Jodå, herr Skoglund gör ett verkligen propert intryck. Välklädd som alltid, med en glatt grinande linlugg ovanför axlarna. Den begynnande dubbelhakan är borta, onekligen har han gått ned flera kilon sedan i vintras.
- Så många "tunnlar" som jag slagit i vår, har jag inte slagit på länge. Och målfarlig har jag också blivit, två "sylar" hitills. Visserligen på straffar, men ändå. Och en rökare hade jag i ribban nyligen.
- Berätta om straffarna?
- På den första lurade jag målvakten i fel hörn. På den andra varskodde jag keepern om, att jag skulle sätta den i samma hörn som sist. Alltså dök han dit, med då satte jag den vid den andra stolpen. Enkelt, va? Jag trivs bra i Kärrtorp, som du förstår. Prima liv.

Nacka kunde ha tillagt att han tjänar bra också. Har en viss summa per match, och spelar dessutom på procent. Så inte går det någon nöd på honom.
- Hur länge har du tänkt hålla på? Du är ingen ungdom längre, och fotbolls-Sverige vill minnas dig som den verkligt stora artisten...
- Hörrö du, jag tar ett år itaget. Har nyligen skickat en specialskrivelse till fotbollsförbundet, och bett om en pall att sitta på.
Nacka menar på det, att fotbollen är hans liv. Inte lätt att skilja sig från den då, "och en tekniker kan hålla på länge..."

Mycket att stå i
- Vad sysslar du med annars?
- Jag har många järn i elden. Har blivit krönikör i avisorna, kan man fotboll utan och innan ska man väl begagna sig av kunnandet. Dessutom säljer jag den här nya träningsboken "Världsfotboll", kursar lite mattor mellan varven, är dragplåster på en herrekipering, och åker runt på ungdomsgårdarna och snackar fotboll. Ungdomen behöver råd. Snart ska det väl f.ö. inte dröja länge innan min specialbok i den vägen kommer ut. Handlar om mina specialfinter på planen. Fina illustrationer också...
- Något mera?
- Jo, så ska jag sätta igång med en annan bok, som ska heta "Nackas sexigaste fräckisar". Inget porr, utan vitsar med "knorr" på. Sådana som vem som helst kan dra. Vitsar är jag specialist på.
- Inga nya plattor, eller parkuppträdanden?
- Nä, nu håller jag mig till min vän "trasan". Ska deltaga uppe i Östersund i en nattmatch den 5 juli. Sedan åker jag vidare till någon prick på kartan som heter Umgransele, och är med om en invigning av en fotbollsplan. I Östersund lär jag få sällskap av gamla klubbpolarna Lasse Nordin och Bernt Lif, och i Umgransele hoppas jag att  Sven Lindman ställer upp.
- Kan bli festligt, slutar Nacka. Alltjämt med samma aptit på livet.
---------------------------------------------------------------------------
Norra Västerbotten den 21 maj 1968.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack för denna artikel. Har du fler som du kan återge? Det märks hur Nacka försöker hålla fasaden uppe. Egentligen mådde han ganska dåligt under denna tid om man ska tro dem som kände honom.

2011-08-19 @ 13:57:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0