Piteå Revyn 1990: "På Rätt Kurs"

Det stundar ju snart till revypremiär här i stan, närmare bestämt den 5 januari. Även i de övriga landet jäser det som bäst med repetitioner och annat som skall vara trimmat och klart inför den premiärpublik som otåligt väntar. Här kommer en artikel som fanns publicerat i Piteå Tidningen den 29 december 1990:


Här är gänget som intar scenen på nyårsdagen för att riva av nummer-
revyn "På rätt kurs". Från vänster: Barbro Norberg, Elisabeth Bogren,
Anna Bergman, Kent Hedqvist, Greger Lindblom, Mikael Jaldeby, Maria
Lundberg, Anita Risberg, Håkan Norberg och liggande "lik" Bo Eriksson.

För elfte året i rad satsar Piteå Revyamatörer på en Nyårsrevy. I år blir det en ren nummerrevy under samlingsnamnet "På rätt kurs".
- Vi varvar sketcher med kupletter utan konferencier. De olika numren får tal för sig själva. Den eventuella röda tråden är väl att vi är väldigt lokala, säger en av "revyrävarna" Håkan Norberg.

Håkan Norberg har haft revyn i blodet sedan barnsben. Båda föräldrarna har sysslat med underhållning och mamma Barbro finns fortfarande med på scen.
- Visst är det roligt att stå på scen. Det roligaste är kanske att många som inte annars går ut brukar finnas i publiken. För mig finns också traditionen med i bilden.

Skriver allt själva
När PT besökte Christinasalen på torsdagskvällen pågick repetitionerna för fullt. Håkan Norberg har dock tid att berätta om årets revy.
- Vi skriver allt material själva. Det är lite "sport" med det. Det är jag, Bosse Eriksson, Kent Hedqvist och morsan som skriver texterna och sångerna. Musiken har man till viss del lånat, men man har varit noga med att söka förlagsrätt. Allt för att slippa bråk.

Nya ansikten
- I år är vi några nya. Bland annat tre nya tjejer. Sammanlagt är vi tio på scen, fem musiker, fyra scenarbetare och så hyr vi in ljud- och ljustekniker, berättar Håkan Norberg.
- "På rätt kurs" handlar om att alla människor springer på kurs. Många kommer nog att känna igen sig. I en lokalrevy får naturligtvis kommunalpolitikerna räkna med att få lite "dynga" över sig och "På rätt kurs" är inget undantag.
- Politikerna brukar komma, men frågan är om de skrattar åt sig själva.

Eget hus
Föreningen Piteå Revyamatörer finansierar sig själva. Det mesta av intäkterna för verksamheten får de in på intäkterna från revyn. Sedan drygt ett år har föreningen ett eget hus för idémöten och förberedelser.
- Tidigare höll vi till på var mans vind. Det är lättare när vi har en samlingspunkt.

Flera möten
Sedan juli har de träffats minst en gång i veckan och vissa helger har reserverats för "brainstorm". Då har till och med telefonerna kopplats ur för bästa möjliga koncentration.
- Vi lägger ner mycket jobb för att få klass på revyn, men man bör komma ihåg att vi alla är amatörer utan teaterutbildning. Vi gör det här av kärleken till scenen.

Repeterar för fullt
I nuläget har texterna börjat sitta och aktörerna blir allt mindre beroende av fusklapp.
- Vi kör på nu fram till nyårsdagen. På premiärdagen samlas vi för generalrepetition och sedan laddar vi inför premiären på kvällen. Biljettförsäljningen till årets revy "På rätt kurs" har gått bra. Sammanlagt spelar man upp tolv föreställningar, varav de fyra första är slutsålda.
- Det brukar sägas att revy inte är kultur, men visst är det det även om det ligger i buskisfacket. Om inte annat är det till glädje för många människor. Av revyns 15-talet nummer lär ett vara tillägnat PT. Vad det handlar om avslöjar inte Håkan Norberg, men av leendet att döma lär det inte bara strykas medhårs när "Paltbladet" får sitt.


"Genmanipulation" kallas numret. Här är det "journalisten" Anna Berg-
man och "genmanipulatören" Håkan Norberg som är igång.


Revyveteranen Barbro "Agda" Norberg sjunger
kuplett om Piteås kommunalpolitiker. Elakt, men
med glimten i ögat.
-------------------------------------------------------------------
Piteå Tidningen den 29 december 1990.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0