Ta av dej skorna!

En av mina stora musikaliska favoriter är utan tvekan POVEL RAMEL. Det jag säger, har jag säkerligen sagt tidigare, men jag säger det igen. Min allra första vinyl-LP var med baron Ramel. Plattan lades i vår radiogrammofon därhemma, och sedan var jag såld! I flera år spelades skivan, varje dag. Min mor blev med tiden ganska trött på den där Ramel, men jag kunde inte låta bli att älska honom. Ja, idoldyrkandet blev så pass stort att när jag fick nyheten om hans död så kom en liten tår på min kind. Han som under mina barnaår underhöll mig, med sina fantasirika melodier och texter blev som en kär gammal trogen vän. Världen blev bra mycket fattigare den där dagen, den 5 juni 2007, när han lyfte på sin välkända hatt till avsked, och sa ett kort: "Hejdå!".

Trots att Povel var en av vårt lands allra mesta kompositörer och textförfattare, så hade han ingen större framgång vad gäller Svensktoppen. Men vecka 11, den 19 mars 1966, seglade han i alla fall upp på den åtråvärda listan med sin och Beppe Wolgers, Ta av dej skorna!". Den 23 april hamnade låten på 1:a plats, och låg där i tre veckor. I 29 veckor fanns Povel tillsammans med sånggruppen Gals and Pals med innan det var dags att ta adjö. "Ta av dej skorna" inspelad 1965 i trumslagaren Anders Burmans Metronome studio och med förträfflige Bengt Hallbergs orkester, är en sådan där låt som jag njuter av varje gång jag hör den. Den har liksom många andra av Povels alster etsat sig fast i mitt musikerhjärta. Och där kommer den att bo resten av min vandring här på jorden.
Till sist - tack käre Povel för de högtidsstunder du gav mig. Du var/är en färgklick härhemma i vår lilla ankdamm. Den där skivan då? Jo, den finns fortfarande kvar i skivhögen tillsammans med andra Povel-skivor. Jag hoppas du har det bra i din himmel, tillsammans med din flygel och en massa "Johanssons boogie woogie vals.....".
---------------------------------------
Roger.


POVEL tog av sig skorna 1965. Året därpå hamnade låten på Svensk-
toppslistan i hela 28 veckor. Och i och med detta blev melodin en av
årets Svensktoppslåtar 1966.


Povel Ramel (1922-2007).


I Metronomes studio. Povel uppbackas av Gals and Pals; Pia Lang,
Kerstin Bagge, Svante Thuresson, Lasse Bagge (1935-2000), Beppo
Gräsman (1931-1969) och Ulla Hallin (1939-1970). Både Beppo Gräs-
man och Ulla Hallin begick självmord. På stolen med ett brett leende
ses pianisten Bengt Hallberg.

På skivomslagets baksida säger Povel följande:

Oj vad det varit kul att göra den här skivan! Tack alla
som hjälpt till! Tack Bengt Hallberg! Tack Gals and Pals!
Tack Metronome Records AB för att jag fick låna de sist-
nämnda!
Och tack för mej!

Povel Ramel.


Kommentarer
Postat av: Björn Jakobsson

Povel Ramel var helt enkelt åtskilliga musikaliska storlekar för stor för Svensktoppen.



Jag håller helt med om dina ord om Povel Ramel. Jag har själv varit fascinerad av honom och hans musik sedan en mycket tidig ålder och en av de första LP-skivorna jag köpte för egna pengar var en av hans Vid Pianot-LP med Sven Olsons trio. Som vuxen har jag "forskat" om Povel Ramels sätt att skapa nya ord och till och med fått mitt namn nämnt i förbigående i en doktorsavhandling om Povel Ramel - något jag naturligtvis är mycket mallig för :D



Sedan jag blev Stockholmare har jag kunnat engagera mig ännu mer i Ramelbeundrandet då jag dels varit aktiv i internetfora som handlar om Povel Ramel och häromåret blev jag medlem nr 504 i Povel Ramel-sällskapet och har fått lära känna många andra Ramelvänner från runt om i Sverige.



Povel Ramel fortsätter att fascinera mer och mer för varje år ... och så lär det fortsätta för kvalitativ musik håller länge länge.



Med vänlig hälsning

Björn Jakobsson

2010-12-17 @ 22:13:54
URL: http://beji.webb.se
Postat av: pseudonaja

Gals and Pals glänser verkligen på den skivan. Själv är jag extra förtjust i Gamla gänget, där sångarrangemanget låter väldigt bra.

Härlig bild från studion! Jag vill gärna tro att den inte är arrangerad utan från en riktig tagning. Povel ser hänförd ut. Kanske är det just i sista refrängen på Gamla gänget, där sopranen (Ulla Hallin?) låter så bra.

:)

Postat av: Roger

Jag kan föreställa mig att det var med en sorts lekfullhet man hade i studion när LP-plattan kom till. Bakom mixerbordet i kontrollrummet satt ju mr. Metronome himself, Anders Burman i egenskap av musikproducent. Härliga tider, strålande tider...



2011-01-03 @ 21:32:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0