Beatniks orkester - Kvänum, Skara

Beatniks hette ett band från Kvänum i Skara. Orkestern bildades 1961 och upplöstes 1968. Trumslagare i orkestern var Svante Bergman, som 1970 engagerades av kapellmästaren  Yngve Forsséll från Skellefteå, som knöt honom till sitt band fram till 1974. Bergman efterträddes då av Sven-Erik Johansson som tidigare spelat i Kenneth Staags orkester. Svante Bergman medverkade på den LP-skiva som inspelades på Berns salonger i Stockholm 1973, med Yngves, när orkestern hade sitt engagemang där. Inspelningen var en s.k. "liveinspelning" och gjordes under två hektiska dagar. På ett av spåren finns välbekanta "Så gick det till när farfar var ung" som låg allra högst upp på svensktoppslistan i över tjugo veckor året 1973.

BEATNIKS ORKESTER I OLIKA KONSTELLATIONER:


Trummisen Svante Bergman stående längst till vänster.


Till vänster Svante Bergman.


Beatniks från Kvänum i Skara. Trummisen Svante Bergman stående
till vänster.

Bilderna hämtade från: "Stora Dansbandsboken 1963-2003".
Författare: Thomas Engström och Christer Svensson.
Förlag: "Life is Fab Publishing"
Utgiven: 2003.Svante Bergman. Ny trummis i
Yngve Forssélls orkester 1970.


Yngve Forssélls 1973. Övre raden: Kent Larsson, Svante Bergman,
Yngve Forsséll, Göran Wilén, och Tommy Forsséll. Undre raden:
Sven-Olov Svensson, Kjell Nord och Sten-Olov Granberg. I mitten:
Ann-Christine Hedmark.Kommentarer
Postat av: valle

Intressant att läsa om Svante Bergmans och hans tidiga musikliv. Beatniks var väl det senaste namnet som orkestern hade. Vad jag minns från mina kontakter med Svante (jag tror att jag nu talar om 1963)så hette orkestern ett tag Centers beroende på att det var då Centerpartiet började sin framryckning från bondeförbund till att bli relativt accepterat även i städerna. Hedlund hade påbörjat trenden som sedan Fälldin fullföljde och fick njuta följderna av. I nästa skede hette orkestern El Halcons. El Halcon var en hjälte i billiga Westernromaner (jag tror att figuren egentligen hette Jim Hatfield men kallades El Halcon. Det festliga i det namnet är ju att om man skall sätta Halcons i pluralis så blir ju den bestämda artikeln Los och begreppet El Halcons är på så sätt en språklig groda.Jag visste inte att han var så stor som batterist. Att ha blivit rekommenderad av Lasse Samuelsson är ju ett mycket gott betyg.Hette inte en annan av medlemmarna i bandet Leif Birgersson, populärt kallad Biggo?

2010-02-15 @ 18:20:41
Postat av: Roger

Leif Birgersson spelade även med i ett annat populärt band från Skara, "Zam Hultins". 1978 låg bandet på svensktoppen med låten "En silverslant för dina tankar". 1999 blev de listplacerade (på samma lista)med "Sommarängel". Zam Hultins har även legat både på "Norsktoppen" och på "Scandinavisk Topp 15" i Danmark. I Zam Hultins spelade bl a Bo Fransson som skrev ett par hits till Lotta Engbergs orkester. Deras trummis, Jörgen Horneij, var också ett tag medlem i Anders Engbergs orkester, men avled efter en hjärtoperation. Även Bosse Fransson är borta sedan några år.

2010-02-15 @ 18:38:22
Postat av: valle

Vilka var det mer än Svante Bergman och Biggo som spelade i Beatniks? Minnen från min ungdomstid!

2010-02-17 @ 12:49:32
Postat av: Roger

Beatniks var ett band som startade 1961 och upphörde 1968. Under årens lopp så passerade olika musiker revy. Bl a: (förutom Bergman o Birgersson) Björn Andersson, Sverre Gustafsen, Staffan Hendén, Carl-Uno Larsson, Åke Ahlrik, Rolf Herbolzheimer som var kapellmästare och även hade ett förflutet i ett annat band - nämligen Magnus kvintett. Rolf H. hade även produktionsbolaget "Vadsbo Produktion" tillsammans. Vidare Beatniksmedlemmar: Frank Hellberg, Anders Anemo, Sture Hallgren, Jan Blomster, Lisberth Franzén (tidigare Svensson). Vad medlemmen Sverre Gustafsen anbelangar så var han också sångare i "Giggis" från Mariestad. Bandet gjorde skivinspelningar på bl a Cool Candys bolag "Anette", där Cools trummis Einar Svensson var boss. Hoppas du fått lite mer "kött på benen" genom denna upplysning.

Mvh Roger.

2010-02-17 @ 13:39:46
Postat av: Roger

Hej igen Valle! En rättelse! Jag tappade bort en grej, det produktionsbolag som Rolf Herbolzheimer hade, var tillsammans med Bert Karlsson. Tyvärr så trillade detta bort ur texten.

/Roger.

2010-02-17 @ 13:43:18
Postat av: Tess

Hej!Hade varit jätte kul om du ville bli medlem på länken som finns i detta blogginlägget; http://killmee.net/2010/february/gratisbio.html. Som tack för hjälpen länkar får du ett litet uppslag om din blogg under kategorin Reklam :)

2010-02-17 @ 14:06:31
URL: http://killmee.net
Postat av: Cecilie - Bloggvärldens mest musikfyllda blogg

Fin blogg!

2010-02-17 @ 14:30:02
URL: http://ceciliesjostrand.blogg.se/
Postat av: kent svensson

Hejsan!
såg i förbifarten när jag tittade på artiklarna om Beatniks,och märker att jag inte finns med i texten, spelade gitarr i gruppen från Beatniks tillkomst fram till år c:a -66,-67, vi var bara fem pers. i flera år.
Hälsn./Kent Svensson

2014-10-14 @ 18:34:17
Postat av: Roger

Hej Kent!
Tack för upplysningen!
/Roger.

2014-10-14 @ 19:03:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0